По-умерен имидж? Салвини отрече партията му да е крайнодясна

Матео Салвини

© Reuters

Матео Салвини

Бившият италиански вицепремиер Матео Салвини отрече неговата партия „Лига“ да е крайнодясна група и вместо това се представи като умерена сила, която иска да разшири призивите си към гласоподавателите от големите градове, които преди я избягваха, предаде „Ройтерс“.

Антиимигрантската „Лига“ е свързана с националистки групи в Европа като австрийската Партия на свободата и френския „Национален сбор“, но след скорошно отстъпление на избори Салвини, изглежда, иска да изгради по-умерен имидж у дома.

„Ние не сме радикалната десница. Ние нямаме амбиции да бъдем представени като радикалната десница в Италия“, подчерта Салвини, който напусна правителството миналата година и е де факто лидер на опозицията.

„Един на всеки трима италианци гласуват за „Лига“, така че е ясно, че партията трябва да говори на всеки, не само на радикалната десница“, заяви той пред група чуждестранни журналисти.

Макар „Лига“ да остава най-популярната италианска партия, с подкрепа около 30%, одобрението за националисткия ѝ съюзник „Италиански братя“ скочи през изминалата година до около 12% от приблизително 4%.

Според италиански вестници Салвини е обезпокоен от силното представяне на „Италиански братя“ и нейния лидер Джорджа Мелони. В четвъртък той отрече да е така, като заяви, че всичките му партньори трябва да растат, ако дясното иска да спечели следващите парламентарни избори.

Воденият от Салвини дясноцентристки блок миналия месец загуби вота в богатия регион Емилия-Романя, крепост на левицата, което разби надеждите му за исторически триумф с потенциал да предизвика разпадане на крехката управляваща коалиция в Италия.

Салвини отдаде загубата на слабото представяне на „Лига“ в столицата на региона Болоня. „Явно има послание, което трябва да бъде калибрирано по различен начин (в градовете)“, отбеляза той, сравнявайки проблема на „Лига“ с този на президента на САЩ Доналд Тръмп, който се представи зле в по-големите градски райони.

В сряда Салвини понесе удар, след като Сенатът гласува за снемане на имунитета му, което позволява Салвини да бъде съден заради случай с блокиране на мигранти на борда на кораб миналото лято.

Той обяви, че планира да посети няколко държави в следващите седмици.

Салвини е добре познат в Европейския съюз заради честите си нападки срещу блока, но в четвъртък призна, че ЕС има добри страни, като каза, че има много по-голямо влияние, отколкото отделните държави, в деликатни преговори.

По време на 14-месечното си управление като вътрешен министър той опита да постигне сделки за връщане на мигранти с няколко африкански държави, но заяви, че е щял да постигне много повече, ако в бил включил целия ЕС.Коментар на новината чрез Facebook