Потребителите вече могат да откажат "Фейсбук" да ги следи в други сайтове

Потребителите вече могат да откажат Фейсбук да ги следи в други сайтове

© Regis Duvignau, REUTERS

Фейсбук“ ще спре да следи дейността на потребителите си в други сайтове, ако те го поискат изрично. Тази възможност вече ще е достъпна за потребители по целия свят, след като по-рано тази година пилотната ѝ версия бе активирана в Ирландия, Южна Корея и Испания.

Става въпрос за данни, които компанията нарича Off-Facebook Activity. Тя получава информация от други сайтове за това какво разглеждат, купуват или търсят потребителите в тях и я използва, за да таргетира реклами.

Например, ако потребителка си купи обувки от онлайн магазин, социалната мрежа ще получи информация и ще прикачи към нейния профил данните, че е посетила конкретния сайт и че е направила покупка. А след това ще може да ѝ рекламира купон за 10% намаление при следваща покупка.

Сега хората могат да видят обобщени данни каква информация е получила „Фейсбук“ и от кои точно приложения и сайтове. Те могат да я изтрият и да забранят споделянето ѝ със социалната мрежа за в бъдеще. Това не означава, че няма да виждат реклами, а че таргетирането им няма да се базира на въпросните данни.

„Фейсбук“ отдавна поддържа подобни спорни практики и бе обект на съдебно дело в Белгия заради тях. Чрез плъгините за „харесвания“ и „споделяния“, вградени в други сайтове, тя получава данни за сърфирането на потребителите, дори когато не са в социалната мрежа или ако изобщо нямат акаунт.Коментар на новината чрез Facebook