Повечето държави в ЕС подкрепиха идеята авиокомпаниите да обезщетяват с ваучери

Повечето държави в ЕС подкрепиха идеята авиокомпаниите да обезщетяват с ваучери

© Associated Press

Германия, Италия и Испания се присъединиха към списък от 12 държави, в който бе и България, с искане към Европейската комисия да отмени правилата, принуждаващи авиокомпаниите да възстановяват пълните суми за отменените полети. Това съобщи френският транспортен министър Жан-Батист Джебари в изявление, цитирано от „Ройтерс“.

До момента Европейската комисия настояваше, че авиокомпаниите трябва да спазват правилата за отмяна на полети и да издават ваучери само ако пътниците ги приемат.

Идеята на държавите, подкрепящи промяната, е ваучерите да са ограничени до определен времеви отрязък и да включват правото на въдстановяване на сумата, ако не се използват преди датата, на която изтичат.

Дванайсетте държави (пълния списък ще намерите тук) поискаха временна промяна на правилата за обезщетение, за да може авиокомпаниите да не изплащат пълни обезщетения за отменени полети, а да го правят във вид на ваучери.

Ваучерите, за които става въпрос, трябва да са валидни за определено време и потребителите да имат право на парично обезщетение, ако не ги ползват до края на този период. Такова решение би помогнало на фирмите, които се борят с недостиг на пари в брой, а в същото време би защитило и правата на клиентите им.Коментар на новината чрез Facebook