Пекин раздава ваучери на жителите си, за да стимулира потреблението

Пекин раздава ваучери на жителите си, за да стимулира потреблението

© Associated Press

Властите на китайската столица ще дадат на местните жители ваучери на обща сума от 12.2 млрд. юана (около 1.71 млрд. долара), за да стимулират потреблението. Мерките са част от т.нар. сезон на потреблението, който започна днес в Пекин с цел да се увеличат потребителските разходи, спаднали по време на епидемията от коронавируса, предаде ТАСС.

Раздаването на ваучери започна днес чрез китайската търговска платформа JD.com (Цзидун). Купоните може да се използват както в традиционните магазини, така и в интернет за покупки в сферата на туризма, образованието, културата, спорта, общественото хранене и др. Раздаването на ваучерите ще стана на четири етапа – на 6, 13, 20 и 27 юни. Всеки купон е валиден 14 дни.

„Сезонът на потреблението“ бе открит днес на туристическата улица Ванфуцзин в центъра на китайската столица. Инициативата ще продължи до октомври. Според информационния портал „Пънпай“ планирани са повече от 400 прояви – и офлайн, и онлайн.

Епидемията нанесе сериозен удар по потреблението. Според официални статистически данни обемът на продажбите на дребно на потребителски стоки в Китай през януари – април тази година е бил 10.67 трилиона юана (около 1.5 трилиона долара), което е 16.2 на сто по-малко на годишна база. В Пекин спадът за първите четири месеца от годината е 20,4 на сто в сравнение с миналата година – до 369.34 милиарда юана (около 51.93 милиарда долара). Наблюдава се обаче увеличаване на продажбите на стоки през интернет. / БТАКоментар на новината чрез Facebook