Партията на Вучич е близо до 2/3 мнозинство при рекордно ниска активност

Александър Вучич

© Reuters

Александър Вучич

Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич се готви рязко да разшири мнозинството си в парламента в Белград, ако се съди по първите проекции на IPSOS/Cesid, с близо 62.5% от вота. Следват социалистите на външния министър Ивица Дачич с 10.7 на сто от вота.

Това са първите (цитирани и от държавната телевизия, и от авторитетния опозиционен в. „Данас“) известни резултати от днешните парламентарни избори, след като затвориха общо 8253 избирателни секции, както и 140 за сръбската общност в Косово. Ако базираните на 60.6% от протоколите данни се потвърдят, ще надхвърлят прогнозите за подкрепа между 50 и 60% за управляващите. Според Cesid този резултат би донесъл на парчията на Вучич 180 от 250 депутати (при 130 в предишния парламент, в който обаче имаше повече партии).

Подобна категорична победа би затвърдила властта на Сръбската прогресивна партия (СНС), доминирана от Вучич – водещата фигура в сръбския политически живот, въпреки че страната е парламентарна република. Този резултат обаче идва след седмици на нарастващ натиск върху Вучич за постигане на споразумение, признаващо обявилото независимост Косово – заради него Вучич ще е в Белия дом идната събота, дни след посещение в Москва за парада на Червения площад, където въпросът евентуално ще бъде обсъден с Русия.

Много опозиционни партии предупредиха, че вотът няма да е справедлив и честен в сегашния климат на в голяма степен контролирани медии и системни удари срещу върховенството на закона и независимостта на институциите. Защитници на Вучич изтъкват, че никоя партия не успява да предложи алтернатива, а опозицията е слаба и раздробена.

Бойкотът беляза изборите, след като немалка част от т. нар. Съюз за Сърбия – организация, формирана от опозиционни партии след протестите от края на 2018 г. и началото на 2019-а – отказаха да се явят на изборите. Някои партии, критикуващи Вучич, обаче не послушаха призива; прагът за влизане в парламента бе свален от 5 на 3% и се очакваше няколко по-малки партии да си проправят път в законодателния орган. В действителност засега само една може да го направи – това е СПАС (Сръбски патриотичен съюз) на бившия спортист Александър Шапич.

Активността бе очаквано по-ниска, като анализатори очакваха това да е свързано с коронавируса, а не с бойкота. До 19 ч. местно (20 ч. българско) време близо 45.5 на сто от 6.58 млн. избиратели бяха упражнили вота си, а това бе с около 7.6 пункта под резултата от 2016 г. Ако тенденцията се запази – и при липсата на данни за големи опашки пред повечето секции – това ще е най-ниската активност в съвременната сръбска история, под досегашния рекорд от 53%. Засега оценката на Ipsos е за активност от едва 48%.

Съюзът за Сърбия обяви, че числото е силно завишено и в действителност до края на деня е било 42% в страната и 36 на сто в Белград.

В опит да насърчат избирателите да не се страхуват властите предлагаха маски и дезинфектант на входа на секциите.

Партията на Вучич е близо до 2/3 мнозинство при рекордно ниска активност

В поне два града – Зренянин и Пожаревац – неправителствени организации съобщиха за схема от типа „български влак“ (избирателите получават попълнени бюлетини пред секциите и, след влизане в стаичката, пускат тях в урните, а празните запазват и предават пред секцията).

Съобщения за други нарушения на изборното законодателство имаше в редица общини в страната. Името на схемата, която не е измислена в България, на Балканите се свързва именно с нея заради отразяването на изборите за Европейския парламент през 2009 г. Полицията отрича да има свидетелства за схемата.Коментар на новината чрез Facebook