Пантомима, пътуване, почивка: какво предстои за британските евродепутати

Пантомима, пътуване, почивка: какво предстои за британските евродепутати

© Reuters

Седемдесет и тримата британски евродепутати събраха нещата си от офисите в Страсбург в четвъртък миналата седмица. За някои – момент на триумф, за други – катастрофа, разказва „Ройтерс“.

Миналата седмица беше последното заседание на Европейския парламент в Страсбург, преди Великобритания да напусне блока на 31 януари и всички тези депутати да загубят работата си. В седалището на ЕП в Брюксел ще има още една сесия дотогава.

Но за британските евродепутати вече няма да има пътувания с влак в първа класа през Ардените за редовната сесия в Страсбург, нито пък почерпка с елзаско вино, кисело зеле и Тарт Фламбе.

Ан Уидекъмб от „Партията на Брекзит“ казва, че се радва да приключи своята почти 8-месечна кариера като член на Европейския парламент. „Дойдох тук, за да осъществя Брекзит“, заявява тя пред „Ройтерс“. „Затова дойдох и бяхме доста успешни“.

Принадлежностите ѝ в Страсбург, допълва евродепутатът, се побират в картонена кутия. Иска да се върне в дома си в Югозападна Англия, за да пише, да изнася речи по круизни кораби и да се занимава с пантомима.

Всички 751 членове на Европейския парламент се събират в Страсбург за четири дена в месеца, а в Брюксел – за останалите. Това преместване струва милиони евро на година и поддръжниците на Брекзит като Уидекъмб редовно го сочат като доказателство за прахосничество от страна на ЕС.

Друг член на Европейския парламент от „Партията на Брекзит“, Клеър Фокс, не съжалява, че казва довиждане на френския граничен град. Тя се е присъединила към европарламента само за да изкара страната си от цялата институция. По думите ѝ Великобритания остана „по-дълго, отколкото трябваше“.

Не твърде дълго обаче за Луиза Порит, депутат от либерлдемократите, които водиха кампания за оставане в Европейския съюз.

Нейната кариера в Европейския парламент е също толкова кратка, колкото тази на Уидекъмб, но тя казва, че се чувства „голяма късметлийка“ заради този опит.

„Благодарна съм за всеки допълнителен ден, който имах“, отбелязва 32-годишната жена, която планира да си почине в Исландия след 31 януари.

Карълайн Воудън, която ръководи делегацията на либералдемократите в европарламента, казва, че се чувства опустошена. „Тази беше най-интересната работа в живота ми, но това е нищо в сравнение с тъгата, която чувствам заради това, което значи за Великобритания“, казва тя.

Работата ѝ е дала възможност да говори за психичното здраве, да участва в оформянето на новата Зелена сделка на ЕС и да работи в мултикултурна среда. Било е „изтощително“, но на нея ще ѝ липсва и ще ѝ е трудно да свикне отново с малкия си роден град в Англия.

И четирите жени са се присъединили към Европейския парламент след последните избори през май 2019 г., така че няма да получават полагащото се в края на мандата на членовете на институцията временно обезщетение. То се равнява на месечното им възнаграждение за всяка година, която са прослужили в парламента. Максималната продължителност на това обезщетение е 2 години. Полага се на работилите повече от година като евродепутати.

След по-малко от две седмици те ще напуснат още по-големите си офиси в Брюксел и ще предадат картите си за достъп и гласуване, ключовете и служебните си лаптопи.Коментар на новината чрез Facebook