От Вашингтон до Лос Анджелис

От Вашингтон до Лос Анджелис - протестите след убийството на чернокож обхванаха САЩ

© Reuters

Сблъсъци избухнаха с полицията в редица градове в Съединените щати – от Ню Йорк по източното крайбрежие през Чикаго, Денвър, Хюстън, Финикс и Мемфис до Лог Анджелис в Калифорния. Това е четвърта нощ на напрежение заради убийството на афроамериканец при полицейски инцидент в Минеаполис, щата Минесота.

Дерек Човин, полицаят, показан във видеоклип, поставил коляното си на врата на 46-годишния Джордж Флойд (починал впоследствие) е уволнен (заедно с още трима служители) и арестуван. Малко след това снощи бе обвинен в убийство по непредпазливост и в понеделник ще трябва да се изправи пред съда.

Това обаче не успокои нито семейството на Флойд (според което мярката е закъсняла и недостатъчна) демонстрантите. В Минеаполис, където не спират протестните акции, бе обявен полицейски час от осем вечерта до 6 сутринта, за да не се допуснат размирици като тези, при които десетки магазини бяха подпалени и разграбени.

Във Вашингтон стотици протестиращи се събраха пред Белия дом, за да изразят гнева си. Някои от тях носеха плакати с надпис „Престанете да ни убивате!“,“Животът на черните е важен“ и скандираха: „Справедливост за Джордж Флойд!“.

В Атланта демонстранти стигнаха пред централата на Си Ен Ен. Телевизията предаваше на живо как демонстранти замерят с бутилки полицаите, застанали във входа на сградата, и ги призовават да напуснат полицията. Един човек се опита да разбие със скейтборд прозорци на сградата. Замазано с боя бе логото на телевизията. Полицейското присъствие бе засилено. Протестът в Атланта започна и продължи мирно няколко часа, но в един момент част от демонстрантите започнаха да вилнеят, да чупят полицейски коли, една бе запалена. Ранени са трима полицаи.

Това стана по-малко от ден след като репортер на Си Ен Ен бе арестуван в ефир, докато предаваше безредците в Минеаполис.

Протестът пред централата на Си Ен Ен.

© Associated Press

Протестът пред централата на Си Ен Ен.

В Детройт един човек е загинал, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е поискал от министерството на правосъдието да ускори разследването дали са нарушени права по време на смъртта на Флойд. Той каза и че няма да се позволи на мародери да заглушат гласовете на „толкова много мирни протестиращи“.

Вчера негова публикация бе скрита от „Туитър“, тъй като социалната мрежа я обяви за „възхвала на насилие“. Тя съдържаше фраза от протести в Маями преди няколко десетилетия след насилие над чернокожи от страна на полицията.Коментар на новината чрез Facebook