Орбан ще увеличи властта си безсрочно заради коронавируса

Орбан ще увеличи властта си безсрочно заради коронавируса

© Associated Press

Унгарският парламент се очаква да приеме без проблеми днес законопроект, който ще даде възможност безсрочно да удължава извънредното положение в страната за справяне с кризата с коронавируса.

Законодателството не предвижда крайна дата. То притесни правозащитни групи и Съвета на Европа в момент, когато властта на премиера Виктор Орбан над живота в Унгария е безалтернативна, а срещу страната бяха задействани европейски процедури заради съмнения, че се подронват устоите на демокрацията и европейските ценности.

По думите на Орбан пикът на коронавируса – с няколкостотин заразени и над 10 жертви – се очаква през юни или юли. Ограниченията в страната, въвела двуседмична карантина, според премиера вършат работа.

Законът обаче е притеснителен и за ООН – говорител по въпросите на човешките права предупреди, че, „изглежда (законът), практически дава на правителството неограничени правомощия да управлява с укази и да заобикаля парламентарния контрол без ясна дата за край.“

Притеснителни за Рупърт Колвил са и плановете за присъди до 5 години затвор за разпространяване на фалшива информация за кризата. Самият правосъден министър Юдит Варга обаче нарече обвиненията фалшиви новини.Коментар на новината чрез Facebook