Орбан търси съюзници, за да организира "контрареволюция" в Европа

Виктор Орбан

© Reuters

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че търси съюзници за консервативна „контрареволюция“ в Европа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Орбан изнесе реч на форум на консерватори и националисти в Рим. Той заяви, че е разговарял с испанския крайнодесен опозиционен лидер Сантяго Абаскал и с други съмишленици от Италия и Франция.

„Опитвам да организирам контрареволюция… да се надяваме, че ще стане“, посочи Орбан.

Той разкритикува Европейската народна партия (ЕНП), основния съюз на дясноцентристки формации в ЕС. По думите му ЕНП е загубила идентичността си, правейки сделки със социалдемократите, за да остане на власт в институциите на ЕС.

Членството на неговата партия „Фидес“ в ЕНП бе замразено след серия от конфронтации с другите партии от дясноцентристкия съюз.

„Губим идентичността си стъпка по стъпка. Превръщаме се в центристко, после либерално и лявоориентирано политическо семейство“, допълни той.

Орбан описа партията си „Фидес“ като „черната овца“ на ЕНП и обвини групата, че иска да бъде „част от властовата структура на ЕС на всяка цена, включително и правейки компромиси с левицата“, предаде „Политико“.

Унгарският премиер обаче не спомена да планира да напусне ЕНП и да се присъедини към групата Европейски консерватори и реформисти. Вместо това изрази надежда, че ЕНП може да приеме групи като крайнодясната испанска партия „Вокс“. „Надеждата ми е, че ЕНП ще се адаптира и ще допусне нови движения. Нуждаем се от нови сили, вече не сме достатъчни, нямаме мнозинство“, изтъкна премиерът, сСлед като дясноцентристкото политическо семейство реши в понеделник членството на „Фидес“ да продължи да бъде замразено за неопределено време.

Европейските и американски националисти, взели участие в конференцията в Рим вчера, приветстваха Брекзит, предупредиха за опасност от ляв „тоталитаризъм“ и се изказаха носталгично за времената на обявения за светец папа Йоан Павел Втори и „славната революция“, свалила комунизма, предаде „Асошиейтед прес“.

Втората годишна Националконсервативна конференция се състоя под надслов „Бог, чест, отечество“. Изгряващи звезди в десницата от Италия и Франция бяха сред основните оратори, а самата конференция завърши с речта на Орбан.

Организаторът Кристофър де Мът получи овации, когато разкритикува остро Световния икономически форум, годишната среща на политическия и бизнес елит в швейцарския курорт Давос. Заплахата от авторитаризъм не идва от дясното, каза Де Мът, а от „глобалисткия“ медиен, политически и университетски елит на лявото.

„Наричат ни примитивни, ксенофоби, параноици, расисти. Наричат ни дори популисти“, каза той иронично. По думите му днешните консервативни националисти са „преките и истински наследници на славната революция“ на 80-те, съборила желязната завеса.

Италианският консерватор Роберто де Матеи, водещ критик на папа Франциск и виден привърженик на Йоан Павел Втори, изтъкна поднесените от Франциск съболезнования за смъртта на Фидел Кастро и споразумението от 2018 г. на Ватикана с Китай за номинирането на католическите епископи като доказателство, че при аржентинския папа Светият престол подкрепя комунизма.

„Не бива да ни е страх да кажем, че комунизмът е още жив, заяви Де Матеи. Защото макар и Съветският съюз да се разпадна, комунистическата утопия продължава да заразява като вирус – комунистически вирус – западната култура, медии, политика, а дори и католическата църква“, допълни той.

Сред присъстващите на конференцията бе и Александър Чуггюл, австрийски крайнодесен активист, който е известен сред консервативните католически кръгове с една случка, белязала миналогодишната среща на Франциск с епископите от региона на Амазония.

Чуггюл открадна три статуи на бременни жени от църква в района на Ватикана и ги изхвърли в р. Тибър, заявявайки, че това са „езически“ идоли, които са се появили във Ватикана на Франциск. Този случай капсулира консервативната и традиционалистка опозиция срещу Франциск и заплахата, която той представлява за църквата според критиците му.

Род Дреер, автор на книгата „Бенедиктинската опция“, припомни, че в младежките си години в Полша Карол Войтила – бъдещият папа Йоан Павел Втори – е поставял пиеси на историческа тематика заедно със свои приятели от театъра като начин за съпротива срещу опитите на германските нацисти и тогавашните комунистически власти да заличат полската култура, история и религия.

„Трябва и днес да направим същото, каза Дреер. Хората, които са преживели комунистическия тоталитаризъм, се опитват да бият тревога. Опитват се да събудят останалите от нас, преди да е станало твърде късно“, каза той.

Конференцията беше организирана от американската фондация „Едмънд Бърк“ и други консервативни интелектуални и политически организации. Тя се състоя в навечерието на конференция във Ватикана за увеличаване на формите на икономическа солидарност с бедните, в която ще участват много от „глобалистките“ лидери, заклеймявани от консерваторите, отбелязва „Асошиейтед прес“.

Евродепутатът Ангел Джамбазки беше гост на конференцията като част от българската делегация на ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент, предаде пресцентърът на ВМРО.Коментар на новината чрез Facebook