Около 500 хил. европейци още не са кандидатствали за оставане във Великобритания

Вътрешният министър Прити Пател и премиера Борис Джонсън

© Reuters

Вътрешният министър Прити Пател и премиера Борис Джонсън

Приблизително 500 хил. граждани на Европейския съюз във Великобритания все още не са кандидатствали за новия имиграционен статут, от който повечето ще се нуждаят, за да останат в страната след Брекзит, предаде „Ройтерс“.

Правителството въвежда най-голямата от десетилетия реформа на британския граничен контрол, слагайки край на приоритета, даван на мигранти от ЕС пред тези от други държави. Страната напусна Европейския съюз на 31 януари.

Правителствените статистики сочат, че 3 милиона граждани на ЕС и членове на техните семейства са кандидатствали за „статут на уседналост“, един вид разрешение от правителството да останат във Великобритания.

Числата свидетелстват за големия брой кандидатури по схемата, която започна на национално ниво през март миналата година, но и за предизвикателството пред управляващите да гарантират, че всички граждани на ЕС ще кандидатстват правилно.

Вътрешният министър Прити Пател призова страните от ЕС да положат същите усилия, за да гарантират статут на британските граждани, живеещи в техните страни след Брекзит.

Приблизително 3.5 милиона европейски граждани живеят в Обединеното кралство и имат време поне до края на годината да кандидатстват за статут на уседналост. Юристи обаче твърдят, че много от европейците, които са законно в страната, може да бъдат пропуснати и да загубят правата си на различни помощи, например в здравеопазването.

От обработените досега кандидатури 58% са получили статут на уседналост – постоянно право да останат – а 41% са получили временен статут на уседналост, който им дава временно разрешение да останат и възможност да кандидатстват отново след пет години.

Миналия месец Европейският парламент изрази опасения, че гражданите на ЕС може да бъдат дискриминирани след Брекзит, когато си търсят жилище или работа.

Опасенията за бъдещето им се засилиха след коментари на зам.-министъра по въпросите на сигурността Брандън Люис, който заплаши гражданите на ЕС с депортиране от Обединеното кралство, ако не кандидатстват за статут на уседналост до края на 2020 г. По-късно той каза, че думите му са били извадени от контекста.Коментар на новината чрез Facebook