Около 30 души са арестувани в Иран заради свалянето на украинския самолет

Около 30 души са арестувани в Иран заради свалянето на украинския самолет

© Associated Press

В Техеран вече има арестувани заради свалянето на украинския пътнически самолет миналата сряда. Това съобщи за „Ройтерс“ официалният представител на съдебните власти Голамхосейн Есмаили. За агенция „Тасним“ той обясни, че арестуваните са около 30 души.

В събота ислямската република потвърди, че самолетът, в който загинаха 176 души малко след излитане от столицата ѝ, е ударен от Революционната гвардия, тъй като е сметнат за вражеска ракета. Днес президентът Хасан Рохани повтори тогавашното си определение за случилото се като „непростима грешка“ и настоя, че отговорност не може да носи само един човек, затова всички замесени ще бъдат наказани.

„Трябва да уверим хората, че това повече няма да се случи. Правителството на Иран е отговорно пред народа на Иран и пред другите страни, които са загубили свои граждани в тази самолетна катастрофа“, добави Рохани.

Иран настояваше в продължение на няколко дни, че самолетът се е разбил заради техническа неизправност. Същевременно външният министър Мохамад Джавад Зариф каза в съобщението, с което потвърди отговорността на страната си за самолета, обвини отчасти „американския авантюризъм“, довел до инцидента.

В събота започнаха протести в Техеран и други градове след опита да иранските власти да скрият инцидента.Коментар на новината чрез Facebook