Няма бум на епидемията в Китай, но и не е ясно какво точно става

Няма бум на епидемията в Китай, но и не е ясно какво точно става

© Reuters

Случаите на коронавирус не се увеличават драматично извън Китай с едно изключение – круизният кораб Diamond Princess на котва край японско пристанище, заяви Майк Раян, ръководител на програмата на Световната здравна организация за спешни случаи, цитиран от „Ройтерс“.

При това китайските случаи са съсредоточени в провинция Хубей, където по последни официални данни са над 48 000 от общо 59 826 заразени и 1310 починали от 1368 в контитентален Китай (по един смъртен случай има в Япония и на Филипините). Във всечки останали провинции има под 10 жертви и не повече от 400-500 случая.

Днес властите изненадващо обявиха, че след промяна на метода за тестване добавят стряскащите нови почти 15 хиляди случая и над 240 починали. Други 44 заразени бяха регистрирани на круизния кораб, където вече има 219 случая, но пък и някои възрастни пътници ще бъдат пуснати на брега в петък.

Няма бум на епидемията в Китай, но и не е ясно какво точно става

© Reuters

Раян каза на пресконференция в централата на СЗО в Женева, че „доколкото знаем, повечето от новите случаи са свързани с период от няколко дни и седмици назад и ни се докладват случаи понякога от самото начало на епидемията“.

Но Пекин съобщи сутринта, че причината е използването в Хубей на компютърни томографи, които по-бързо и точно откривали заразените, а не че е добавил стари случаи. Това озадачи някои експерти, които коментираха пред „Ройтерс“, че изглежда така се предефинира случващото се, добавят се предполагаеми – а не доказани – случаи и всъщност със скенера се засичат състояния на пневмония (т.е. напреднала фаза на заболяването), а не наглед здрав носител на коронавируса.

В новите данни няма драматично увеличаване на смъртността , тя остава под 2% и вероятно ще намалява. Но е възможно също в Хубей да изпитват недостиг на комплекти с тестове за диагностика и да компенсират с томографите.

Властите съобщават, че могат да обработват до 6000 проби на ден, но това изглежда преувеличено, коментира д-р Ануп Кумар от една от водещите болници в Индия. Той напомня, че в Китай има много случаи на вирусна пневмония, която не е предизвикана от коронавируса, но има сходни сипмтоми. Така не можеш да си 100% сигурен, че скенерът показва болен именно от COVID-2019 и се получава, че се надценява броят на заразените и се подценява този на починалите. „Другото важно е, че това е само констативен метод при отсъствието на антивирусно лечение.“

Няма бум на епидемията в Китай, но и не е ясно какво точно става

© Reuters

Освен това на терен практически няма чуждестранни експертни екипи и данните на Китай трябва да се приемат на доверие. Раян сам потвърди, че авангардният екип на СЗО от 3 души за уточняване на мисията е в столицата и се очаква основната група от 10-15 души да пристигне през уикенда. Той не посочи националността на тези специалисти, както и дали сред тях ще са представители на американския Център за контрол над заболяванията (CDC).

Професор Лоурънс Гостин от Джорджтаунския университет във Вашингтон, казва за „Ройтерс“, че се съмнява Китай да позволи на СЗО независимо да потвърждава критично важна информация за траекторията на епидемията. „Въпросът е дали ще имат пълен достъп до епидемиологичните и вирологичните данни в реално време, дали ще могат свободно да влизат в домовете и кварталите, равноправни партньори ли ще са в проследяването и реагирането.“

В четвъртък здравни специалисти и дипломати посочиха, че Пекин бави допускането на чуждестранни екипи и не се знае кога и как ще могат да работят такива. Преди две седмици генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейсус каза, че е получил уверения от президента Си Цзинпин, че междунароен екип ще може да разследва произхода и разпространяването на коронавируса. Във вторник Си заяви, че страната му ще спечели битката.

Представители на СЗО казват, че китайците са открити и сътрудничат и споделят данни от началото на епидемията. Гостин казва, че Пекин твърде късно е поканил експерти от чужбина и че екипът на СЗО там е символичен и е в столицата, а не в епицентъра.

Няма бум на епидемията в Китай, но и не е ясно какво точно става

© Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира в четвъртък, че страната му работи в тясно сътрудничество с Китай. „Мисля, че се справят професионално и са изключително спообни“, заяви той в интервю за подкаст на iHeart Radio.

Но запитан дали Пекин казва истината, Тръмп отвърна: „Ами, никога не знаеш. Мисля, че се опитват да се представят в най-добра светлина“.Коментар на новината чрез Facebook