Новите зелени мощности са все по-евтини от поддръжката на въглищните централи

Слънчеви панели в централен Китай, ноември 2019 г.

© Associated Press

Слънчеви панели в централен Китай, ноември 2019 г.

Цените на възобновяемите източници се сриват и това е повратен момент в прехода към нисковъглеродна енергетика. Новите соларни и вятърни мощности стават все по-евтини в сравнение с поддържането на съществуващите въглищни централи.

Това сочи доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), публикуван днес. Според междуправителствената организация цените на възобновяемата енергия са все по-ниски в сравнение с изкопаемите горива. Ситуацията може да улесни правителствата в усилията за зелено икономическо възстановяване от коронавирусната пандемия.

„Стигнахме важна повратна точка в енергийния преход,“ казва Франческо ла Камера, генерален директор на IRENA в изявление, цитирано от „Ройтерс“.

От 2010 г. насам разходите за мащабните фотоволтаични инсталации са се свили с 82%, вятърните инсталации на сушата – с 39%, в открито море – с 29%.

Учените призовават за бърз „зелен“ преход, за да се овладеят ефектите на климатичните промени. Същевременно годишният доклад на базираната в Абу Даби агенция показва, че дори само ако се има предвид цената, енергията от възобновяеми източници става все по-конкурентна.

Цената за работата на над половината от новите възобновяеми мощности, инсталирани през 2019 г., се е оказала по-ниска от тази при най-евтините нови въглищни централи. Освен това новите фотоволтаични и вятърни мощности са със средна цена на изграждане под тази, нужна за поддръжката на въглищните централи. Данните подкрепят поетапния отказ от въглищата, отбелязва IRENA.

Годишно може да се спестяват 23 млрд. долара от поддръжка на енергийни мощности, ако се използват вятърни и соларни източници за замяна на най-скъпите 500 гигавата, генерирани от въглищни, които са основно в Китай, Индия, Украйна, Полша, Южна Корея, Япония, Германия и САЩ. Глобалните въглеродни емисии биха намалели с 5% от всички генерирани през 2019 г.

Догодина близо 1200 гигавата от съществуващите въглищни мощности може да са по-скъпи за поддръжка, отколкото е цената за изграждане на фотоволтаични централи в голям мащаб.Коментар на новината чрез Facebook