Нетаняху обеща да напусне премиерския пост през ноември 2021 г.

Бенямин Нетаняху

© Reuters

Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се оттегли от поста на 17 ноември 2021 г., за да го предаде на досегашния си съперник и бивш началник на щаба на армията Бени Ганц.

Договорката е част от сделка между „Ликуд“ на Нетаняху и „Синьо и бяло“ на Ганц, която доведе до изненадващото формиране на правителство заради кризата с коронавируса. Двамата лидери потвърдиха решението, докато представяха новия си кабинет в парламента.

Ганц протегна ръка към най-дълго управлявалия израелски премиер с думите, че времената го изискват, макар преди това да отхвърляше идеята да работи с „Ликуд“, докато Нетаняху е на власт.

Така Нетаняху ще е на поста най-много 18 месеца, освен ако започващият след седмица процес срещу него по три обвинения, включително корупция и злоупотреба с доверие, не завърши бързо с присъда. Процесът, отложен заради коронавируса, бе основен аргумент на Ганц да не работи с Нетаняху.

Споразумението означава, че преди да стане премиер, Ганц ще е министър на отбраната.

„Хората искаха единство и ето, че го получиха“, заяви Нетаняху пред Кнесета, позовавайки се на желание да се избегнат четвърти поредни избори, след като предишните три вота за година не излъчиха мнозинство, способно да състави правителство. „Дойде време да се разшири израелското законодателство за селищата и да започне нова глава в историята на ционизма“, подчерта той в речта си за церемонията по полагане на клетва на новото правителство.

Нетаняху вероятно има предвид мирния план на американския президент Доналд Тръмп, предвиждащ създаването на палестинска държава с известни ограничения в част от Западния бряг и в ивицата Газа и даващ възможност за анексия на израелски селища, построени на окупирана територия. „Свърши най-лошата политическа криза в историята, позната на Израел,“ каза Ганц.

Със своите 36 министри новият кабинет ще е с най-широкия състав в историята на Израел.Коментар на новината чрез Facebook