Непознат да занесе цветя на гроба на мама: как Чили спазва дистанция

Непознат да занесе цветя на гроба на мама: как Чили спазва дистанция

© Reuters

През последните двадесет години на Деня на майката Роса Мария Фуенсалида е носила цветя на майчиния си гроб на Деня на майката. Но тази година тя разчита на непознат да стори това.

Роса Мария е една от милионите в Латинска Америка, които отиват на гробищата на този ден, за да покажат, че майките и бабите им не са забравени. При обичайни обстоятелства тя щеше да бъде една от 15 хил. души, събрали се на гробището в град Курико.

Заради пандемията от коронавируса обаче гробищните паркове няма да отворят тази година. Те предложиха компромис – посетителите да оставят цветя пред вратите на парка, а служителите да ги занесат по местата им. Това се правеше в продължение на три дни, като посетителите идваха по ред в зависимост от азбучния ред на фамилиите на покойниците. Скоро след това те получават снимка по WhatsApp снимка на поставените на мястото им цветя.

До петък следобед над 1000 души са се възползвали от тази възможност, каза пред „Ройтерс“ директорът на гробището Роберто Гарсия. „Това е лъч светлина. Правим го с грижа и любов за всяко от тези семейства и особено за децата, останали без майки“.

Роса Мария е изгубила своята на 21 години и намира решението на гробищните власти за „жизненоважно“, особено на фона на правилата за дистанция в Чили. „Въпреки че е минало време, все още имам връзка с майка си и за мен е важно да ходя редовно на гроба ѝ да я видя“, казва тя. „В момента всичко е много странно. Беше странно и наистина хубаво непознат да се погрижи за нещо толкова лично“.Коментар на новината чрез Facebook