На изборите в Ирландия три партии получиха почти еднакъв брой гласове

На изборите в Ирландия три партии получиха почти еднакъв брой гласове

© Reuters

На националните избори в Ирландия, проведени вчера, трите най-големи партии получават почти еднакъв брой гласове, показва екзитпол, цитиран от „Франс прес“, предаде БТА.

Според проучването на Ипсос, поръчано от местни медии, управляващата дясноцентристка партия „Фина гейл“ получава 22.4% от гласовете, а лявата националистическа партия „Шин фейн“ – 22.3 на сто. На трето място е дясноцентристката „Фина фойл“ с 22.2 процента. Допустимата статистическа грешка в проучването е до 1.3%.

Преброяването на гласовете започва днес и окончателните резултати може да не станат известни до няколко дни. Подобен резултат е безпрецедентен в Ирландия, отбелязва Пат Леихи, политически редактор на в. „Айриш таймс“. Това означава равенство на трите големи партии в страна, която по традиция се управлява от двете големи десноцентристки партии.

„Сформирането на правителство ще бъде много трудно, ако партиите се придържат към позициите си от преди изборите“, добавя той.

Лидерът на „Шин фейн“ Джери Адамс подчерта в Туитър, че партията е водила кампания, фокусирана върху решаването на проблемите на ирландците.Коментар на новината чрез Facebook