Напрежението между Сърбия и Черна гора се пренесе в транспорта по суша и въздух

Сръбският президент Александър Вучич и черногорският премиер Душко Маркович

© Associated Press

Сръбският президент Александър Вучич и черногорският премиер Душко Маркович

Дипломатически искри припламват между Сърбия и Черна гора днес, след като Белград забрани на националния авиопревозвач на съседната държава да каца там.

Малко преди това Подгорица отказа да включи границата със Сърбия в списъка със страните, които са безопасни за пътуване и границите с които ще са отворени от 1 юни. Малката балканска държава, която се обяви за „свободна от коронавирус“ след дни наред без нови случаи, взе решението, тъй като по думите на премиера Душко Маркович границите се отварят за държави с не повече от 25 случая на заразявания на 100 хил. души.

В последните седмици отношенията между двете съседни държави се обтегнаха след задържането на свещеници от Сръбската православна църква, а представители на Белград дори заявиха, че с Подгорица са „на ръба на братоубийствена война“.

В Сърбия, където са обявени 11 275 случая (и има 240 смъртни), числото е по-голямо. Президентът Александър Вучич обаче обяви решението на съседната страна за „политическо“.

Малко по-рано външният министър Ивица Дачич отрече решението за полетите на „Монтенегро еърлайнс“ да има политически характер (макар други сръбски институции да го опровергаха). Същевременно премиерът Ана Бърнабич, без да въвежда подобни ограничения за черногорци, заяви, че сърбите не трябва да ходят „където не са желани“, без да назовава Черна гора.

Маркович настоя, че ако границата остава затворена, решението не е „насочено срещу никого“, а е въпрос на здравна безопасност.

От Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Русия са 34.4% от туристите в Черна гора (към 2018 г.).Коментар на новината чрез Facebook