Намаляват часовете, които бизнесът харчи, за да общува с данъчните

Намаляват часовете, които бизнесът харчи, за да общува с данъчните

© Красимир Юскеселиев

Намалява броят на часовете, които бизнесът в България отделя, за да си плаща данъците, отчита поредната класация по темата, изготвена от Световната банка и PwC. Според нея на българските фирми им трябват 441 часа годишно, за да отговорят на всички местни данъчни изисквания, което е намаление с 12 часа през 2018 г. спрямо предходната.

Глобалната класация Paying Taxes, цитирана от „Капитал“, показва, че по този показател България вече заема 97-о място от 190 държави. С по-лош резултат в ЕС е само Италия, където на бизнеса му трябват 238 часа. Това е и средното време за целия свят.

Общата оценка за България е 72.3 точки от максимални 100 при 72 година по-рано. Най-много отнема изпълняването на изискванията, свързани с отчитането на данъци от персонала – нужни са 250 часа годишно (86 средно за света).

В същото време процедурата след подаване на нужната документация е доста по-лека в България спрямо глобалната средна. Например в България на фирмите са нужни 14.5 часа средно да кандидатстват за връщане на ДДС, а по света са 18.7 часа.

Данъчната тежест спрямо печалбата на фирмите остава ниска в България в сравнение с други страни като леко се увеличава през 2018 г. – от 27.7% през 2017 г. до 28.4%. Остава една от най-ниските в ЕС след Румъния (20%), Люксембург (20.4%), Хърватия (20.5%), Кипър (22.4%), Дания (23.8%) и Ирландия (26.1%). Повишението в България идва от разходите за персонал, където вероятната причина са по-високите заплати, отбелязва изданието.

При изчисленията си създателите на класацията вземат средноголяма компания с ограничена отговорност, регистрирана от граждани на съответната държава, която има дейност само на нейна територия и не се занимава с внос и износ. Когато се измерва времето, необходимо за плащане на данъците, се включва попълването на декларации, обработката им от администрацията, както и възстановяването на надвнесен данък, обжалване и ревизии.Коментар на новината чрез Facebook