Най-големият туроператор в света може да съкрати 8000 души

Най-големият туроператор в света може да съкрати 8000 души

© Associated Press

Най-големият туроператор в света – ТУИ (TUI), обяви днес плановете си да закрие 8000 работни места по света, а това е над 10 на сто от персонала му.

Мотивът за тази мярка са последиците от пандемията от новия коронавирус, която блокира повечето дейности на компанията. Въпреки това компанията е готова да продължи това лято (вероятно през юли) почивките в Европа, а „най-късно през 2022 г.“ ще има пълно възстановяване на туризма, смята изпълнителният директор Фриц Юсен, цитиран от „Ройтерс“.

Искаме на намалим административните разходи трайно с 30 на сто за цялата група и последиците са закриването на близо 8000 работни места, посочи компанията, цитирана от „Франс прес“ и БТА.

TUI има близо 70 хил. служители по света. В изявлението се уточнява, че „последствията на мярката са потенциално за 8000 позиции в глобален план, които или няма да бъдат заети, или ще бъдат намалени“, обяснява Би Би Си.

Групата съобщи, че през тримесечието януари – март има загуба 763.6 млн. евро. Оборотът й също силно се е свил – с 10 на сто спрямо същия период на 2019 година. TUI се възползва през април от спешен заем, гарантиран от германската държава, който е на стойност 1.8 млрд. евро.

Туроператорът не губи надежда и твърди, че хората искат да пътуват, а сега Европа отново постепенно се отваря.
Според TUI летните ваканции могат да се окажат възможни с ясни правила и отговорности най-вече от хигиенна гледна точка.Коментар на новината чрез Facebook