Мъск отговори на Рогозин: Трамплинът работи

Мъск отговори на Рогозин: Трамплинът работи

© Reuters

Трамплинът работи“ – с тези две думи създателят на компанията SpaceX отговори на въпрос какво мисли за отношението на руснаците към успешното изстрелване на първия частен пилотиран кораб в събота. На пресконференцията той си спомни за думите на генералния директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин от 2014 г.

Тогава той бе вицепремиер, отговарящ за космическата програма на Русия и след санкциите заради анексирането на Крим предложи в „Туитър“ американците да изпращат астронавтите си до Международната космическа станция с помощта на трамплин.

Мъск допълни снощи, че „Трамплинът работи“ е станало шега в SpaceX, че не бърза да се радва преди безопасно да са се прибрали двамата астронавти на борда на Crew Dragon, но че случилото се в събота е нещо, с което може да се гордееят всички. Според него стартът на пилотирания полет на неговата компания е крачка към „многопланетарно човечество“.

Директорът на NASA Джим Брайдънстайн каза, че още не е разговарял с Рогозин, но е виждал поздравленията му: „Той се изказваше в смисъл, че това е радостен ден не само з анас, но и за тях. Добре работим с тях“.

Преди дни ръководителят на „Роскосмос“ коментира в интервю за „Комсомолская правда“, че „много ще се радваме, ако се появи алтернативна транспортна пилотирана система, защото това е естетвен процес – представям си как в САЩ са преживявали тези 9 години без възможност на собствени кораби да доставят астронавт ина МКС, да ги построят за тях бе въпрос на чест“. Но след това в разговора то описва, че заради чужденците, използлващи руски ракети, Русия е била принудена да намали броя на собствените космонавти в орбита.

Рогозин критикува SpaceX, че с държавно финансиране правела дъмпинг на „Роскосмос“ и сега руският холдинг бил принуден да намали с 30% цените за използване на ракетите.

Той е използвал за критики срещу САЩ името на Мъск и екзотичната му идея от 2015 г. да бъде бомбардиран Марс с ядрени ракети, за да предизвика тераформиране, парников ефект и подготовка за колонизиране на тази планета. Според Рогозин това показвало, че всичко било „демагогия и прикритие за извеждане в космоса на ядрено оръжие“, което Русия няма да позволи. „Съдейки по всичко, САЩ поемат курс към милитаризиране на космоса“, написа той и в „Туитър“ след създаването на космическите войски на САЩ.

След като президентът Доналд Тръмп подписа указ за едностранно комерсиално усвояване ресурсите на Луната, Рогозин написа: „Принципът за нахлуване е един и същ, няма значение дали става дума за Луната или Ирак (…) Само че от това ще се получи поредният Ирак или Афганистан“.

Русия още не е изпълнявала пилотиран полет около Луната и спускане на хора на повръхността ѝ. Снощи Мъск каза, че е „настроен оптимистично“ за окололунен полет на SpaceX. „Бих искал да стане след 2 години, но на практика може да се случи и след 4.“Коментар на новината чрез Facebook