Министърът на отбраната е против Тръмп да използва армията срещу протестите

Министърът на отбраната е против Тръмп да използва армията срещу протестите

© Reuters

Министърът на отбраната Марк Еспър се обяви против използването на армията за въдворяване на ред в страната, както преди дни предложи президентът Доналд Тръмп, предпочитащ втвърдяване на подхода към протестите срещу расизма и полицейското насилие, залели над 70 града.

Освен това той се дистанцира от демонстрацията, която Тръмп направи с фотосесията пред църква във Вашингтон. За да стигне до храма на около 300 м от Белия дом полицията и националната гвардия използваха сила срещу мирен протест. Днес Еспър каза, че не е вярно, че в тази операция за разчистване на пътя на президента са използвани гумени куршуми и сълзотворен газ. Но шефът на Пентагона потвърди, че не е знаел в какво точно участва, когато е тръгнал с Тръмп извън периметъра на Белия дом.

Запитан от журналисти дали съжалява за случилото се, Еспър не отговори директно, а заяви, че винаги се е опитвал – успешно или не – да държи въоръжените сили далеч от политиката, особено в година на избори.

Министърът на отбраната каза още, че е описал като „бойно пространство“ протестите в страната, защото това е терминологията на военните, но ако може да се върне назад, би използвал друг език.

След изявлението си Еспър отговори на няколко въпроса от журналисти и прекрати срещата без да каже, че съжалява или се извинява за случилото се на улицата пред Белия дом. Но на този етап е ясна позицията от думите му, че не одобрява възможността Тръмп да се позове на закон от преди два века за борба с въстание в страната, за да изкара военните на активна служба от казармите и базите.

Войнственият тон на президента и използването на военна полиция в столицата разтревожи действащи и бивши официални лица, че в политиеска буря може да попадне една от най-уважаваните и особено добре финансирана институции в страната.

Американски медии съобщават, че Еспър е помолил генералите и командването на армията да се въздържи от изявления преди той да говори пред медиите. Но още преди това Мартин Демпси, генерал от резерва и бивш председател на Съвета на началник-щабовете на армията, заяви, че „Америка не е бойно поле. Сънародниците ни не са врагове“.

„Президентите идват и си отиват, честта на униформата трябва да се защитава“, казва военен, цитиран от „Ройтерс“, според когото има опасност армията са бъде употребена за политически цели. Тръмп използва части на армията за логистични операции при спиране на имигранти и пренасочи средства от бюджета на Пентагона за строителство на стена по границата с Мексико.

Но вероятността армията да бъде намесена в сегашните протести повдига много въпроси за основното ѝ предназначение – да брани САЩ от външен враг и да защитава Конституцията, в която обаче е гарантирано правото на гражданите да протестират.

Дори ген. Джоузеф Линджиел, командващият Националната гвардия, съставена от резервисти, каза, че вече използваните над 20 000 души смятат, че „това е мисия, която те могат да изпълнят, но не харесват“.

В излизането на Тръмп, за да позира пред камерите с библия в ръка, попадна и ген. Марк Мили, председател на Съвета на началник щабовете. Според източник на „Ройтерс“ от Пентагона и той не е знаел в какво участва.

В писмо до служителитена Министерството на отбраната от вторник Еспар им напомня „да стоите аполитични в тези бурни дни“.

Но президентът има пълни права по закона от 1807 г. да активира армията еднолично и вече поделения от покрайнините на Вашинтон – предимно военна полиция и инженерни части – са преместени за евентуално разполагане.Коментар на новината чрез Facebook