Лондон обяви цялата "Хизбула" за терористична организация

Последователи на Хизбула по време на протестите в Ливан след убийството на Касем Солеймани.

© Reuters

Последователи на „Хизбула“ по време на протестите в Ливан след убийството на Касем Солеймани.

Британското министерство на финансите заяви, че е обявило цялата ливанска организация „Хизбула“ за терористична групировка съгласно регламента „За тероризма и финансирането на тероризма“ и ще замрази активите й, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Преди това само военното крило на „Хизбула“ беше обект на замразяване на активи според британските правителствени правила. Такава е и общата позиция на Европейския съюз.

„Хизбула“, силно въоръжена групировка, обявена за терористична организация от САЩ, е създадена през 1982 г. от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция и е важна част от оглавяван от Техеран регионален съюз, известен като „оста на съпротивата“, отбелязва „Ройтерс“.

Израел и американски политици са посочвали „Хизбула“ като отговорна за атентата на летището в Бургас срещу израелски туристи, в който загинаха няколко души, включително български гражданин. Разследването в България не посочи шиитската организация като свързана с терористичния акт.Коментар на новината чрез Facebook