Лондон няма да подкрепи покана на Тръмп до Русия за среща на Г-7

Миналия вторник от Белия дом заявиха, че Тръмп смята, че няма по-голям пример за отварянето на САЩ за бизнес и нормален живот от провеждането на среща на лидерите на Г-7 в края на юни.

© Reuters

Миналия вторник от Белия дом заявиха, че Тръмп смята, че „няма по-голям пример за отварянето“ на САЩ за бизнес и нормален живот от провеждането на среща на лидерите на Г-7 в края на юни.

Британското правителство няма да подкрепи завръщането на Русия като член на групата водещи държави, известна като Г-7, макар че е право на страната домакин да реши кого да покани като гост. Това заяви говорител на премиера Борис Джонсън по повод предложението от събота на президента Доналд Тръмп, че ще отложи за септември планираната за лятото среща на лидерите на Г-7 в САЩ.

Според него този формат вече не отговарял на съвременността и затова обмисля да покани в него Русия, Индия, Австралия и Южна Корея. Днес Мун Дже-ин, президентът на Южна Корея, заяви, че с готовност би приел покана от Тръмп за срещата на Г-7.

„Ще изчакаме подробности за това какво предлагат САЩ“, допълва говорителят, цитиран от „Ройтерс“. „Русия бе отстранена от групата Г-7 след анексирането на Крим и още не сме видели доказателства за промяна на поведението ѝ, които да оправдаят допускане на завръщането ѝ като член.“

Ден преди съобщението на Тръмп изданието „Политико“ цитира говорител на германския правителствен говорител, според когото канцлерът Ангела Меркел е отказала да приеме покана за среща на лидерите на американска територия.

„Федералният канцлер благодари за поканата за форума в края на юни във Вашингтон, но към момента предвид цялостната обстановка с пандемията тя не може да се съгласи лично да участва и да пътува до САЩ. Разбира се, тя ще продължи да следи развитието на пандемията.“Коментар на новината чрез Facebook