Лидерът на "Ал Кайда" в Йемен е убит при операция на САЩ

Лидерът на Ал Кайда в Йемен е убит при операция на САЩ

© Associated Press

Американският президент Доналд Тръмп обяви в четвъртък, че при антитерористична операция на САЩ в Йемен е бил убит лидерът на „Ал Кайда на Арабския полуостров“ (АИАП) Касим ар Рими, съобщи „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Ар Рими бе начело на групата от 2015 г. насам, но е свързван с атаки, насочени срещу Запада, още от по-миналото десетилетие. Предшественикът му бе убит при удар с дрон.

„Под ръководството на Ар Рими АИАП извърши изключителни насилия срещу цивилни в Йемен и се опитваше да провежда и вдъхновява многобройни нападения срещу Съединените щати и нашите сили“, казва Тръмп в изявление. Американският президент не уточни как (нито кога) е бил убит Ар Рими, но според непотвърдени сведения от Йемен през последните дни терористът е бил убит при въздушен удар с дрон в Мариб.

Съединените щати смятат АИАП за едно от най-смъртоносните крила на „Ал Кайда“.

„Асошиейтед прес“ припомня, че Ар Рими пое отговорността за стрелбата в американската военноморска база в Пенсакола през декември миналата година, при която саудитски военен на обучение в САЩ уби трима американски моряци.Коментар на новината чрез Facebook