Либийските преговори в Русия приключиха без сделка

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу с бунтовническия командир Халифа Хафтар.

© Associated Press

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу с бунтовническия командир Халифа Хафтар.

Командирът на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар и Агила Салех, председател на парламента в Източна Либия напуснаха Москва, без да подпишат споразумение за прекратяване на огъня с Правителството на националното съгласие на премиера Файез ас Сарадж, предаде ТАСС, цитирайки либийската агенция ЛАНА.

В същото време се стигна до нови въоръжени сблъсъци в южната част на столицата Триполи. Телевизия „Хадас“, базирана в Обединените арабски емирства (подкрепящи ЛНА), цитира изявление на Либийската национална армия, която заявява, че е решена да победи. Преговорите бяха непреки, след като Сарадж отказа да се срещне с Хафтар.

По-рано беше съобщено, че Хафтар е поискал срок до тази сутрин, за да проучи споразумението за прекратяване на огъня, предложено след непреки преговори в Москва с правителството на националното съгласие.

Преговорите за договаряне на безусловно и безсрочно спиране на огъня в Либия не се увенчаха с пробив, въпреки че на тях бе постигнат напредък. Това заяви днес пред репортери руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от „Ройтерс“. Според Лавров Сарадж и ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия Халед ал Мешри са подписали споразумението за прекратяване на огъня. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу (чиято държава подкрепя Сарадж и го прие ден преди разговорите в Москва) заяви, че Хафтар е поискал време за размисъл по споразумението до утре сутринта.

Русия и Турция призоваха двата лагера да подпишат обвързващо споразумение за примирие, с което да бъде сложен край на продължаващата от девет месеца война и с което да бъде отворен пътят за стабилизиране на ситуацията в Либия.

Срещата предхожда мирната конференция за Либия, която би трябвало да се състои тази неделя по думите на германския канцлер Ангела Меркел. Присъствие на събитието, замислено като част от рамката на ООН за решаване на конфликта (към Москва имаше критики, че я нарушава с вчерашните преговори), вече потвърдиха представители на Турция, Русия, Италия и други европейски сили.Коментар на новината чрез Facebook