Красен Станчев: Говоренето отново за приватизацията е с цел печалба на следващите избори

Красен Станчев: Говоренето отново за приватизацията е с цел печалба на следващите избори

Говоренето отново за приватизацията е с цел печалба на следващите избори“. Така икономистът и председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика доц. Красен Станчев коментира новата проверка на всички приватизационни сделки, която трябва да извърши ДАНС по настояване на главния прокурор Иван Гешев.

Станчев гостува в авторското предаване „Видимо и невидимо с Калин Манолов“ – целия разговор гледайте тук.

„Основният проблем с масовата приватизация беше не че я има и не че някой е излъгал някого, а това, че самият закон забраняваше на новите собственици на приватизационните фондове да управляват дружествата, освен да поддържат онова, което съществува като технология и процеси. Имаше много странна забрана да не се продават акции на тези дружества 6 месеца след последния търг, но никой не знаеше кога ще има последен търг и колко търгове ще има“, подчерта доц. Станчев.

Според него при „много малко приватизационни казуси може да се стигне до обвиняване на приватизатора, а още по-малко – на приватизиращия“. „Приватизиращите също горе-долу са спазвали закона, онова, което е фалирало, е малко и се е случило дълго време след приватизацията“, коментира той и напомни, че до фалита на „Кремиковци“ и на „Химко“ се стигна години след приватизацията им.

Вижте още във видеото.

„Видимо и невидимо с Калин Манолов“, което може да гледате всеки понеделник на живо на сайта или в страницата на „Дневник“ и във „Фейсбук“.Коментар на новината чрез Facebook