"Корона кошмарите" са нова, неочаквана травма от пандемията

Корона кошмарите са нова, неочаквана травма от пандемията

© Надежда Чипева, Капитал

Ежедневие, обърнато с краката нагоре. Страх. Изолация. Мъка. Пандемията от коронавирус промени света по много начини, а последствията от тях вече увреждат и съня. Хора по целия свят се сблъскват с „корона кошмари“.

Психологическите ефекти са тежки, особено за медицинските работници. Техните сънища вече наподобяват тези на ветераните и спасителните екипи от атентатите в САЩ на 11 септември, казва Диърдре Барет от „Харвард“, която изучава този феномен. Тя вече е събрала 6000 разказа за сънища от около 2400 души, пише „Асошиейтед прес“. Толкова много хора споделят какво сънуват, че има и акаунт в „Туитър“, който ги събира – we dream of COVID.

„Доколкото знам, никой не е събирал сънища от пандемията от грип през 1918, а това вероятно би било най-удачното сравнение“, казва Барет, която е изследвала сънищата на оцелели от 11 септември и британски военнопленници от Втората световна война.

Сравнения се правят и с кошмарите на оцелелите от Хирошима и на ветераните от Виетнам, казва Кайти Карът, която преподава в университета „Корнел“. Сънищата как вирусът внезапно завладява безопасно място подсказват за ужасяващата невъзможност болестта да бъде победена, обяснява тя. По същия начин преживелите от Хирошима се боят от радиация.

„Отчасти става въпрос за това, че това са трудно разбираеми неща. Всеки може да е заплаха и ти можеш да си заплаха за всекиго“, казва тя.

Много хора сънуват, че са болни или че ги нападат „заместители“ на вируса – буболечки, червеи, вещици, зъбати скакалци. Други сънуват, че са на публични места без маска или без да спазват дистанция. Повечето кошмари не са особено страшни, но това не важи за медицинските работници.

„При тях нещата изглеждат, сякаш има травми, обяснява Барет. Имат класически кошмари, в които отново преживяват вече случилото се и във всички тях имат усещането: „Моя е отговорността да спася живота на този човек, а аз не се справям и той ще умре.“ А когато сънуват, че децата или родителите им се заразяват, винаги осъзнават в съня си, че те са донесли заразата.“Коментар на новината чрез Facebook