Коронавирус

Коронавирус - какво не е наред с тази руска болница

© Associated Press

Изложбеният център „Ленекспо“ в Санкт Петербург е превърнат във временна болница за пациенти с коронавирус. Но защо ли там са настанени и пациенти с психически отклонения и такива, които не са лекувани от COVID-19, пита „Дойче веле“.

„Няма сериозни проблеми, които да пречат на нормалната работа. Лечебният процес върви гладко, прави се всичко възможно“, казват от управата на болницата. Но дали е така?

Принципно идеята на властите била във временната болница да бъдат настанявани пациенти с лека форма на COVID-19. Елмира Абдулкадирова попаднала там от онкологичния център, в който ѝ правели химиотерапия. След като третият от направените ѝ тестове за коронавирус дал положителен резултат, я изолирали за седмица в онкологичния център, след което я се озовала в „Ленекспо“ – по решение на лекарите.

Изложбеният център „Ленекспо“ в Санкт Петербург е превърнат във временна болница за пациенти с коронавирус. Но защо ли там са настанени и пациенти с психически отклонения и такива, които не са лекувани от COVID-19?

Жената би предпочела да наеме квартира за периода на карантината, но ръководството на онкоцентъра настояло за прехвърлянето ѝ във временната болница. Дори я заплашили с жандармерия.

„Отначало всичко беше наред, красива, нова болница. Лекарите идваха всеки ден“, разказва жената. Болните ставали все повече, но не и медицинският персонал, а условията започнали да се влошават. Всичко това – на фона на намерението на губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов да увеличи броя на леглата с още 1 300. В социалните мрежи се появили оплаквания за това, че медицинският персонал не обръщал необходимото внимание на пациентите, за недостиг на лекарства и за мръсни тоалетни.

Отговорът на градските власти гласи: „Разбира се, че условията се различават от тези в хотелите или санаториумите, но те отговарят на минималните изисквания“. Властите отричат и твърденията, че в „Ленекспо“ били настанени хора с психически отклонения. Но от видео, с което разполага ДВ, се вижда как един пациент ходи из павилиона със свалени панталони, а друга пациентка крещи без очевидна причина.

Както разказват пред ДВ очевидци, да се прехвърлиш от „Ленекспо“ на квартира (при по-леките случаи) или в обикновена болница (при по-тежките) е изключително трудно. Дотук това е ставало възможно единствено след обаждания по телефона в Комитета по здравеопазването или след постинги в Инстаграм, свидетелстващи за това, че пациентите не получават нужната им помощ.

Сред медицинския персонал в „Ленекспо“ се говори, че вероятно запълването на изложбения център до краен предел е по указание на губернатора. Споделят се и опасения, че при актуалните условия не само заразените няма как да бъдат излекувани, а и здравите могат да се заразят.

Въпреки всички недоволства и критики, представителите на градските власти са категорични, че нарушения в „Ленекспо“ няма. По думите на губернатор Беглов, на когото му се наложи да се оправдава за ситуацията пред президента Путин: „Така е по-добре, отколкото в палатки като в Италия или в други градове, където настаняват хората на матраци“. А и Руската федерална служба за защита на потребителите, и прокуратурата декларираха, че нямат претенции към условията за пребиваване във временната болница.Коментар на новината чрез Facebook