Коронавирусът по света: СЗО спря тестовете с хидроксихлорохин и предупреди за втора вълна

Бразилия продължава да препоръчва използването на лекарството хидроксихлорохин срещу коронавируса, въпреки решението на Световната здравна организация (СЗО) преустанови временно клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с COVID-19, предаде „Франс прес“, като цитира бразилското министерство на здравеопазването.

Това става в момент, когато страната е първа по брой нови случаи в света, а с 807 нови жертви сред заразените починалите достигат общо 23 473-ма души.

Под натиска на президента Жаир Болсонаро бразилското министерство на здравеопазването публикува миналата седмица документ, който включва препоръки за използването на хлорохин и хидроксихлорохин за лечение на коронавируса, въпреки на липса за данни дали използването му е безопасно, припомня АФП. Решението предизвика вълна от критики в бразилската научна общност.

СЗО също така предупреди Бразилия да не отваря икономиката си, преди да е извършила достатъчно тестове, за да контролира разпространението на коронавирусната пандемия. Изключително бързото разпространение на коронавируса в Бразилия означава, че страната би трябвало да продължи да прилага някакви карантинни мерки, въпреки негативните последствия върху икономиката, подчерта на пресконференция Майкъл Райън, директор на програмата на Световната здравна организация за извънредните ситуации.

Кметът на Рио де Жанейро Марселу Кривела, епископ от евангелистката църква, заяви вчера, че ще включи религиозните институции сред „жизненоважните предприятия“. Това означава, че църквите ще могат да се вярващите, отбелязва АП.Коментар на новината чрез Facebook