Коронавирусът не е тръгнал от пазара в Ухан, обяви Китай

Коронавирусът не е тръгнал от пазара в Ухан, обяви Китай

© Associated Press

Първоизточникът на коронавируса SARS-CoV-2 не е пазарът за морски продукти и диви животни в Ухан, от който според най-разпространената версия е тръгнала заразата. Това съобщи директорът на Националния център по профилактика и контрол на заболяванията в Китай.

Генетични изследвания на проби от животни на пазара в първия епицентър на COVID-19 са показали, че те не са били заразени и не биха могли да са източник на вируса и да са го предали на купувачите.

Следователно той е не причина, а „една от жертвите“ на вируса, смята директорът на центъра Гао Фу, цитиран от „Уолстрийт джърнъл“. Така не е известно къде се е заразил „нулевият пациент“, няколко месеца след като същата институция обяви версията за пазара в Ухан на 26 януари.

Потвърждава се тезата, че коронавирусът е възникнал при прилепите, но все още не е ясно кой е межденният вид, предал го на човека.

В резултат на епидемията Китай временно забрани търговията с диви животни и употребата им за храна.

Отделно изследване, публикувано в сп. Nature преди 10 дни, сочи, че значителен брой от първите случаи изобщо не са имали контакт с пазара, но при тях са открити две разновидности на вируса, една от които вероятно е използвала пазара, с множество щандове, продавачи и купувачи, за да се разпространи. Според изследователи това потвърждава по-ранно изследване, според което пет от седем случая не са имали контакт с пазара.

Миналия месец авторите на британско генетично изследване обявиха, че Ухан може дори да не е мястото, където за пръв път се е заразил човек.Коментар на новината чрез Facebook