Комарите, пренасящи зика и малария, все повече заплашват Европа

Комарите, пренасящи зика и малария, все повече заплашват Европа

© Associated Press

Комари, пренасящи редица опасни болести, са истиска заплаха за Европа – чувстват се все по-добре в градовете ѝ, от Испания до Албания и съседна Гърция, но и в България.

Изследване, изготвено от учени в Маями и Пиза, установява, че тропически насекоми, които обикновено търсят кухини в дървета, за да снасят яйца, се адаптират добре към градските условия на Европа и Съединените щати.

Изобилие от човешка кръв и малко хищници, които да се интересуват от тях – условията са благодатни.

„Това е съвършената среда! Почти няма хищници, които да застрашават живота на комарите, има хиляди хора, от които може да се смуче кръв, и застояла вода, идеалната среда, за да снасят женските яйцата си,“ обяснява за „Ел паис“ Андре Вилке, изследовател от университета в Маями и един от авторите. „Мислете срещу колко възможни хищници трябва да се изправят (комарите) в Амазония в сравнение с Мадрид,“ продължава Вилке и изброява – прилепи, гущери, саламандри.

„Комар пришълец“ е терминът, който използват авторите за тези насекоми, пренасящи малария, зика, денга, жълта треска и други. Макар в изследването да фигурират само две държави от Югоизточна Европа – Гърция и Албания – с регистрирано присъствие на двата разглеждани вида (culex coronator и aedes albopictus), вторият всъщност се среща в България от години, но популацията му е малка.

Aedes albopictus са по-известни като тигрови комари. Основното им местообитание бяха тропичните и субтропичните гори в Източна Азия, но туризмът и търговията им помагат да открият нови територии. Обикновено се развъждат в домовете при влага. На открито е достатъчно пепелник да остане в градината за няколко дни, докато вали, за да се появят ларви.

Тигровият комар успешно се е разселил в девет европейски държави и повечето са на юг. Най-рано се появява в Албания – през 1979 г. – но следват Италия (1990 г.), Франция (1999 г.), Гърция и Швейцария (2003 г.) и Белгия и Испания (2004 г.). Преди четири години Германия и и Великобритания влзак в списъка. В САЩ са регистрирани за пръв път през 1985 г. и вече се срещат в 36 щата.

В България през повечето години миналото десетилетие по Черноморието (Варна, Бургас, Созопол и другаде) здравните власти регистрираха популации на тигрови комари, но те не се считат за заплаха нито в страната, нито в ЕС.

Сред основните заключения в това изследване всъщност е предупреждение – трябва да се изучат внимателно механизмите, използвани от тези комари, за да се адаптират толкова добре към градския живот. „Природата се грижи“ да бъдат унищожени повечето от 500-те яйца, които един комар може да снесе годишно, „но в един град, където няма хищници, е възможно почти всички да оцелеят,“ се казва в доклада.Коментар на новината чрез Facebook