Колко скъпо ще излезе на Германия кризата, причинена от коронавируса

Колко скъпо ще излезе на Германия кризата, причинена от коронавируса

© Reuters

Германия не скъпи средства, за да подпомогне закъсалите фирми. Правителството заделя близо 25% от БВП за мерки в подкрепа на бизнеса. Ако сметките са верни, икономиката ще тръгне пак нагоре още през третото тримесечие, пише Дирк Кауфман в статия за „Дойче веле„.

Кризата, причинена от коронавируса, може да струва на Германия до 1.5 трилиона евро, смята главният икономист на Дойче банк Давид Фолкертс-Ландау. „Германия обаче има сили да се справи с кризата, защото държавният дълг в момента е относително нисък – малко под 60 процента от брутния вътрешен продукт, смята Фолкертс-Ландау. През 2020 година БВП на Германия ще спадне със 7 до 8%, но от последното тримесечие на годината той ще започне да нараства отново“, предрича икономистът.

„Фолксваген“ – без производство и продажби

В момента „Фолксваген“ губи по два милиарда евро седмично. Компанията страда от пълната блокада на производството и продажбите. И то във време, в което концернът е изправен пред организационни и финансови предизвикателства заради прехода от двигатели с вътрешно горене към електромобили.

Директорът на „Фолксваген“ Херберт Дийс не се нае да прогнозира дали работните места на 80-те хиляди служители ще бъдат спасени и обясни, че всичко зависи от това колко дълго ще продължи кризата. Той демонстрира увереност, че през следващите близо три седмици на карантината, която официално продължава до 9 април, производствените цехове ще бъдат така реорганизирани, че да се ограничи до минимум възможността за нови зарази. „Фолксваген“ възнамерява да се справи с кризата без държавна подкрепа.

Други браншове обаче надали ще преживеят без финансови инжекции. Кризата удари тежко занаятчиите – 45% от поръчките им са отменени, а 18% признават, че може да се наложи временно да закрият фирмите си.

Държавната Кредитна банка за възстановяване и развитие (KfW) предвижда огромен ръст на спешните кредити за овладяване на кризата: „Очакваме, че броят на молбите ще е между 20 хил. и 100 хил.“, каза директорът на KfW Гюнтер Бройних пред „Ханделсблат“. Компаниите могат да кандидатстват за спешни кредити от началото на миналата седмицата. Те се предоставят на фирми, които са изпаднали във финансови затруднения заради спирането на дейността им.

Бройних не е съгласен с исканията на някои среди от икономиката и банките, които настояват държавата да поеме по-високи гаранции за бизнеса: „Нашата извънредна помощна програма отпуска заеми, а не безвъзмездни добавки. Смятам, че е важно да има и известна степен на собствена отговорност“, каза той. Според него банките няма да спрат да дават кредити на компаниите, тъй като самите те имат интерес бизнесът да оцелее.

В световен мащаб Германия е една от държавите, които предоставят най-голяма подкрепа на бизнеса. Ако вземем предвид всички кризисни мерки дотук, „ще се получи сума, отговаряща на близо 25% от годишния БВП на Германия. За сравнение – Китай засега е заделил 4%, а Съединените щати – десет на сто“, казва Бройних.

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика „Новини без коронавирус“.Коментар на новината чрез Facebook