Кой протестира срещу мерките за COVID-19 в Германия

Кой протестира срещу мерките за COVID-19 в Германия

© Associated Press

В Германия все по-често има протести срещу мерките, наложени заради коронавируса. За разлика от други европейски страни в германските градове протестират най-вече привържениците на конспиративни теории и антиваксърите, пише „Дойче веле“.

Привърженици на заговорнически теории, противници на демокрацията, почитатели на Райха, антиваксъри и всякакви езотерици – това е част от новата протестна мрежа в Германия, критикуваща мерките на правителството срещу новия коронавирус. На други места по света противниците на ограниченията, налагани заради пандемията, се организират по други признаци.

В Полша протестират най-вече хора, работещи отвъд границата (например в Германия), както и хотелиерите – всички заедно искат отваряне на границата, за да върви бизнесът. Във Франция пък имаше демонстрации в подкрепа на социално слабите хора, чието положение е особено тежко по време на карантина. Французите протестираха и срещу полицейското насилие. В Словения много хора излязоха на улицата, за да излеят гнева си срещу правителството, което обвиняват в разхищения при набавянето на защитни маски и респиратори.

Анализаторите на германските протести срещу сегашните ограничения твърдят, че през 2014 година в Германия на улицата са излизали приблизително същите хора. Тогава украинската криза събра под един флаг германци с антиамерикански нагласи, десни екстремисти, привърженици на антисемитизма и на заговорническите теории, но и някои крайно леви активисти. Обединяващата идея между крайнодесните и крайнолевите се вижда с просто око и звучи горе-долу така: „Да се надигнем срещу онези там горе, които са в заговор срещу нас и непрекъснато ни лъжат.“

Някои крайнодесни екстремисти в Германия, както и многобройни привърженици на теориите на конспирацията поддържат връзка със съмишленици в САЩ. Щефан Б., който през октомври 2019 направи опит да нахлуе в една синагога, за да убие евреи, в едно свое видео се представя като „Anon“. В САЩ това е често използван псевдоним сред анонимните участници в чатове на крайнодесни екстремисти. Така например в един такъв чат поредният „Anon“, представящ се за служител в американското министерство на енергетиката, преди 3 години съобщава, че уж притежава документи с ниво на секретност Q, които доказвали заговори на най-високи държавни равнища.

Възгледите на този „QAnon“ постепенно се превърнаха в истинска идеология, чиито последователи смятат, че педофили държат хиляди деца в някакви пещери, а бившият президент Барак Обама, бившата кандидатка за президент Хилари Клинтън и милиардерът Джордж Сорос кроят тайни планове за завземане на световната власт. Въпросните последователи виждат своя спасител в лицето на сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп – не случайно на някои негови митинги ще видите плакатите на Q. Такива плакати се издигаха и на демонстрациите срещу ограниченията заради пандемията. Нека да припомним, че в началото самият Тръмп призоваваше към такива демонстрации. В тази група се включват и привържениците на огнестрелното оръжие и редица хора, които смятат всяко действие на правителство за нелегитимно ограничаване на личните свободи.

Тук е и главната разлика между протестиращите в САЩ и протестиращите в Германия. Германските демонстранти, които мислят, че има някакъв заговор, поставят в центъра на тревогите си имагинерната „народностна общност“, докато американските им събратя и посестрими защитават индивидуалните права. И едните, и другите обаче вярват, че някакво микроскопично малцинство контролира огромното мнозинство хора по света посредством конспиративни инструменти.Коментар на новината чрез Facebook