Кой може да е новият кандидат за наследник на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел

© Reuters

Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер, протежето на германския канцлер Ангела Меркел и лидер на тяхната партия, Християндемократически съюз (ХДС), обяви, че няма да се кандидатира за канцлер на федералните избори догодина.

Меркел, на 65 години, каза, че няма да се бори за преизбиране на вота, който ще се състои през октомври 2021 г.

Крамп-Каренбауер посочи пред лидерите на ХДС, че ще се откаже от председателския пост в партията, както и от амбициите си да се състезава за канцлерския пост, тъй като според нея човек трябва да направи и двете, обясни източник от партията. През лятото тя ще организира процеса по запълване и на двата поста.

„Ройтерс“ обобщава ключовите факти за потенциалните водещи кандидати за мястото на Крамп-Каренбауер като кандидат за канцлер на консервативния блок, включващ ХДС и баварската му сестринска партия, Християнсоциалния съюз (ХСС).

Той беше втори след Крамп-Каренбауер в надпреварата за лидерския пост в ХДС през декември 2018 г. и беше активен, докато тя се опитваше да се утвърди.

Мерц беше отстранен като лидер на парламентарната група на християндемократите от Меркел през 2002 г., като по този начин тя бетонира своя контрол върху партията по пътя си към канцлерския пост, който зае през 2005 г. Той напусна Бундестага през 2009 г.

Неговото социално-консервативно пробизнес послание се харесва на ядрото на ХДС сред западните мъже католици, които смятат Меркел – жена протестантка от Изтока – за аномалия. По-рано този месец Мерц обяви, че напуска поста си в германския клон на американския инвестиционен фонд „Блекрок“, за да се фокусира повече върху политиката.

Той поведе критиките в ХДС срещу решението на Меркел през 2015 г. да отвори германските граници за над един милион бежанци, бягащи от войната в Близкия изток. Силно амбициозен, Меркел го назначи за здравен министър след федералните избори през 2017 г. Харесва се на консерваторите в дясното крило на ХДС.

Премиер на Северен Рейн-Вестфалия, най-многолюдната германска провинция. Верен на Меркел, той би бил продължител на политиките ѝ, но не би задоволил жаждата на някои членове на партията за промяна.

Лидер на парламентарната група на ХДС/ХСС от 2018 г., когато замени Фолкер Каудер, когото Меркел и Лашет подкрепиха за поста. Сравнително малко вероятно е да бъде кандидат за канцлер. Най-голямото му предимство са връзките му с парламентарната група на партията.

Той е лидер на баварския Християнсоциален съюз. Никой канцлер досега не е бил от ХСС, въпреки че Франц Йозеф Щраус и Едмунд Щойбер от ХСС бяха кандидати на блока на федералните избори съответно през 1980 и 2002 г. и двата пъти спечелени от социалдемократите. Зьодер се хареса на делегатите на ХДС с уврената реч като гост на техен партин конгрес през ноември, но след това опита да разсее спекулациите, че ще се кандидатира за канцлер.Коментар на новината чрез Facebook