Кметове в Западна Франция "забраниха" боледуването

Кметове в Западна Франция забраниха боледуването

© Associated Press

Деветима кметове във Франция „забраниха“ разболяването, предаде Би Би Си, отбелязвайки, че това е символичен ход, целящ да насочи вниманието към недостига на лекари.

В указ, подписан от кметове в селски райони на Сарт, Северозападна Франция, се казва, че да се търси медицинска помощ заради инцидент или болест е забранено. Те посочват, че целта им е да предупредят правителството за трудностите в достъпа до здравни услуги в областта.

Проблеми с персонала, недостиг на легла и затваряне на лечебни заведения са сред въпросите, които кметовете изтъкват.

Според указа в областта е забранено да се търси медицинска помощ, да се претърпи инцидент или човек „да се роди със здравословни проблеми“. На хората обаче е разрешено да отидат в Париж, за да получат достъп до ефикасни здравни услуги“, се казва иронично в указа, който няма никаква законова сила и е описан от кметовете като „символичен акт“.

„Искаме да предупредим държавните власти за липсата на лекари“, каза президентът на Асоциацията на селските кметове в Сарт и кмет на Ферсе сюр Сарт Доминик Дюмо.

По думите му 70 хил. души от над 560 хил., които живеят в областта, нямат достъп до лекар, а „отдалечеността на болниците и докторите увеличава риска“ за пациентите. Дюмо призова и други кметове да подпишат указа.

Достъпът до здравни грижи е все по-голям проблем и на национално ниво. Миналата година проучване показа, че повече от четирима на всеки 10 души във Франция са се отказали или са отложили търсенето на лечение заради времето за чакане.Коментар на новината чрез Facebook