Китай предупреди САЩ след закон за санкции заради правата на уйгурите

Лагер, известен като образователен център, в населения предимно с уйгури автономен регион Синцзян

© Reuters

Лагер, известен като „образователен център“, в населения предимно с уйгури автономен регион Синцзян

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, за който настояваше американският Конгрес, за санкциониране на китайски представители, обвинени в „масово интерниране“ на мюсюлманите уйгури, предадоха световните агенции.

Законът беше приет на 27 май с огромно мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса и приет единодушно в Сената няколко дни преди това. Той рискува да обтегне още повече отношенията между САЩ и Китай, които и без това са доста изопнати.

По стечение на обстоятелствата Тръмп подписа закона в момент, в който в Хонолулу на Хавайските острови се провеждаше среща между държавния секретар Майк Помпео и висшия китайски представител Ян Цзечъ, като целта й беше именно да се намали напрежението между двете най-големи световни сили.

Законът бе подписан и в деня, в който пресата публикува големи откъси от книгата на Джон Болтън, бившия съветник по националната сигурност на Белия дом. В тези откъси се твърди, че Тръмп невинаги е бил критичен към китайските репресии. „На вечерята по повод откриването на срещата на върха на Г-20 в Осака през юни миналата година само в присъствието на преводачите Си обясни на Тръмп защо в общи линии строи тези концентрационни лагери в Синцзян“, пише Болтън в книгата, която ще се появи на пазара идния вторник. „Според нашия преводач Тръмп е казал на Си, че трябва да продължи да строи тези лагери, за които Тръмп мислел, че те са точно подходящото нещо, което трябва да се направи“, допълва Болтън в книгата си.

По повод подписания от Тръмп закон Китай отправи остри критики и определи това като „злонамерена атака“ срещу китайската политика в Синцзян. В изявление на китайското външно министерство се отправят предупреждения към Вашингтон, че действията му ще имат последствия. Уйгурите са една от 56-те етнически общности в Китай. Те са основно мюсюлмани и говорят в голямата си част език, който е сроден на турския. Те съставляват по-малко от половината от 25-те милиона души, живеещи в Синцзян.

Правозащитни организации обвиниха Китай, че е интернирал в Синцзян до един милион мюсюлмани в лагери за политическо превъзпитание. Пекин опровергава това число и говори за центрове за професионална подготовка, предназначени да помогнат на населението да си намери работа и да го отдалечат от изкушенията на ислямизма и тероризма.

Синцзян беше често разтърсван от кървави атентати, припомня „Франс прес“. /БТАКоментар на новината чрез Facebook