Китай опроверга 24 "възмутителни обвинения" на САЩ за коронавирус

Китай опроверга 24 възмутителни обвинения на САЩ за коронавирус

© Reuters

Китай разпространи дълго опровержение на 24 „възмутителни обвинения“, отправени от американски политици по повод коронавируса. Външното министерство на Пекин отдели по-голямата част от прес брифингите си през изминалата седмица на това да отблъсква обвинения на американски представители, особено на държавния секретар Майк Помпео – че Китай е укривал информация и че е създал болестта в лаборатория в Ухан.

Сега то разпространи статия, в размер на 11 хил. думи, в която по-подробно защитава позицията си. Включена е и хронология, която да покаже, че Китай е уведомил международната общност навреме и с „отворен и прозрачен“ подход. Въпреки това съмнения има – миналата седмица сп. „Шпигел“ цитира източник от разузнаването, който говори за първоначалния опит на Китай да скрие информация. Това е коствало на света четири до шест седмици, които е можело да бъдат използвани за борба с вируса.

Статията на Китай отхвърля и западните критики по повод съдбата на 34-годишния лекар Ли Уънлян, който опита да предупреди останалите за новия вирус. Той почина от COVID-19, но преди това бе тормозен от полицията за „разпространяване на слухове“. (Повече за него четете тук.) Според Китай обаче Уънлян не е бил информатор и не е бил арестуван. По-късно страната го обяви за „мъченик“.Коментар на новината чрез Facebook