Китай намалява наполовина митата върху 1717 стоки от САЩ

Китай намалява наполовина митата върху 1717 стоки от САЩ

© Aly Song, Reuters

Китай ще намали наполовина митата върху редица продукти от САЩ, съобщи Би Би Си.

Става дума за 1717 стоки, чийто внос годишно възлиза на 75 млрд. долара. Мярката влиза в сила от 14 февруари. Митата за някои от тях (въведени на 1 септември миналата година) ще бъдат намалени на 5 процента, ако преди това са били 10 процента, а за останалите те ще паднат от 5 на 2.5 на сто.

Това става месец след сключването на примирие в търговската война между двете най-големи икономики в света, която бе посрещната предпазливо от пазарите и от Европа. С нея се направи крачка към решение на проблема, свързан с обвиненията на Тръмп към Китай в нечестни търговски практики и с усещането в Пекин, че САЩ опитват да ограничат възхода на втората икономика като глобална сила.

Днешното решение на Пекин обаче показва, че азиатският гигант изпълнява поне засега елементите от договорката, която също така предвижда Китай да увеличи с 200 млрд. долара вноса от САЩ. Вашингтон се очаква да отговори реципрочно със сваляне на някои мита. Стоките, обложени от САЩ, обаче са със значително по-голяма стойност – общо 360 млрд. долара (или почти целия китайски износ към страната), а за сравнение китайските мерки са върху продукти на обща стойност 110 млрд.

Това не е край на наказателните мерки, тъй като и след 14 февруари китайски мита остават в сила за американски стоки на стойност 35 млрд. долара годишно.Коментар на новината чрез Facebook