Китайските "депутати" се събират

Китайските депутати се събират - всички погледи са насочени към икономиката

© Reuters

Около 3000 делегати на годишната сесия на до голяма степен бюрократичния парламент на Китай – Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП), се събират в Пекин, за да обсъдят политиката и икономиката.

Откриването на годишната сесия на китайската народна политическа консултативна конференция е още един знак за това, което правителството нарича победа над заразата, появила се в края на миналата година в централния китайски град Ухан. Събралите се в просторната Голяма зала на народа в центъра на Пекин редови членове бяха с маски, за разлика от високопоставени държавни представители като Ван и президента и лидер на управляващата комунистическа партия Си Цзинпин.

Следва преглед на върховния законодателен орган на Китай и тазгодишната сесия, която до голяма степен се очаква да бъде по-кратка от обичайните 10 дни.

В деня на откриването премиерът Ли Къцян обикновено обявява ключови годишни икономически цели в обръщение, наподобяващо реч за състоянието на държавата. Тази година всички погледи ще бъдат насочени към целта на правителството за растеж на брутния вътрешен продукт през 2020 г., ако въобще има такъв, след като БВП намаля през първото тримесечие за първи път от десетилетия заради разпространението на новия коронавирус.

Ли може също така да обяви нови мерки за стимулиране на икономиката, засегната от най-тежката криза на общественото здравеопазване от основаването на Народна република Китай през 1949 г. Очаква се в деня на откриването да бъде представен и бюджетът за отбрана, разглеждан като мерило за степента, в която Китай може да увеличи военния си потенциал тази година.

На парламентарната сесия се очаква също така ОСНП да приеме първия граждански кодекс на Китай – обширно законодателство, което освен всичко друго ще придаде официален характер на имуществените и личните права като част от плана на президента Си Цзинпин за реформа на правната система.

Насред световната пандемия от коронавирус депутатите също така вероятно ще обсъдят мерки за ограничаване на евентуално разпространение на нови случаи и стъпки за предотвратяване на втора вълна в дългосрочен план.

ОСНП обикновено се събира всеки март, за да приеме важни законопроекти, да одобри бюджета и да потвърди кадрови назначения. Неговият Постоянен комитет се събира редовно, за да одобрява друго законодателство.
Сесията тази година беше отложена заради епидемията – първото отлагане на сесия на ОСНП, откакто Китай прие мартенския график през 1995 г.

ОСНП общо взето се смята за орган, който безкритично одобрява политиките и решенията на управляващата комунистическа партия.

Делегатите представляват китайските 31 провинции, градове на централно подчинение и автономни райони, а също Хонконг, Макао и армията. Има и делегати за Тайван, към който Китай предявява претенции, предимно бегълци и техни потомци, но не избрани от тайванския народ.

Гласуванията винаги следват желанията на комунистическата партия и обикновено решенията се приемат с огромно мнозинство, но в миналото делегати са се отклонявали от партийната линия, за да изразят недоволство заради въпроси като корупцията и престъпността. Всички граждани над 18-годишна възраст формално имат право да гласуват за делегати и да бъдат избирани в ОСНП, но повечето делегати са подбирани от местните длъжностни лица.

Парламентът заседава в Големия дом на народа, западно от площад „Тянанмън“ в сърцето на Пекин. Главната зала има капацитет от 10 000 седящи места.

Очаква се броят на присъстващите делегати да остане непроменен, след като Китай още през февруари премина върховото ниво на епидемията от коронавирус и е предприел мерки за предотвратяване на завръщане на вируса в китайската столица.

Обикновено по време на сесията има пресконференции, включително пресконференция на главния дипломат на правителството – члена на Държавния съвет Ван И, и годишната пресконференция на премиера в последния ден.
Очаква се обаче броят на подобни конференции да бъде намален тази година заради предпазните мерки за коронавируса.

Висшият, но до голяма степен церемониален съвещателен орган – Китайската народна политическа консултативна конференция (КНПКК), се събира успоредно с ОСНП. Тя се състои от бизнес магнати, хора на изкуството, монаси, некомунисти и други представители на обществото в по-широк план, но няма законодателна власт.
КНПКК се открива днес. /БТАКоментар на новината чрез Facebook