"Катимерини": Гърция ще пуска туристи от ЕС от 1 юли или по-рано

Катимерини: Гърция ще пуска туристи от ЕС от 1 юли или по-рано

© Associated Press

Гръцкото правителство е решило да отвори границите за туристи от Европейския съюз, Шенгенското пространство и Израел най-късно от юли, но това може да се случи и по-рано, например в средата на другия месец.

Това пише в. „Катимерини“, като цитира собствени източници. Съобщението по темата се очаква утре или в четвъртък, заедно с плана за поддръжка на туристическата индустрия.

Новината е публикувана малко преди да бъде обявено на четиристранна виртуална среща на лидерите на България, Гърция, Сърбия и Румъния, че трите държави са се договорили за облекчаване на режима – но не за всички – при пътуване; списъкът не включва туристи. Това бе компромисен вариант, след като Атина твърдеше миналата седмица, че се готви с двустранна сделка да премахне карантината при преминаване на общата граница с България.

Източниците на „Катимерини“ обясняват, че здравните власти вече са одобрили плана на правителството – остава да бъде уточнена само датата, но това зависи от ситуацията с коронавируса.

С отварянето на границите може да отворят и сезонните хотели, а тези, които работят цяла година, мож да започнат работа и по-рано. В края на май Гърция ще поднови международните полети, със задължителни маски на летищата и мерки за социлано дистанциране.

Когато облекченията паднат, и на туристите няма да се налага да бъдат поставяни под карантина или да им бъде правен тест за коронавирус. „Катимерини“ отбелязва, че Атина искаше от Брюксел да разреши въвеждането на тестове на границата като част от възстановяването на свободното движение, но това не се случи.Коментар на новината чрез Facebook