Как да се предпазим от болести при пътуване със самолет

По данни на Световната здравна организация (СЗО), в рамките на 1 час въздухът в самолета се обменя изцяло от 20 до 30 пъти, защото в пътническия салон се вкарва свеж въздух отвън. Друга част от въздуха в самолета се пречиства. Съвременните самолети са оборудвани с филтри за фини частици, които улавят дори вируси и бактерии.

В рамките на едно изследване, направено през 2018 година, са били анализирани 230 проби от въздуха и натривки от вътрешни повърхности в 10 самолета. В нито една от тях не са били открити вируси, причиняващи грип или простудни заболявания, въпреки че въпросните полети са били тъкмо в грипния сезон.

По-различни са нещата, когато до нас в самолета седят пътници, които кихат или кашлят. Тогава рискът от заразяване е толкова висок, колкото и при пътуване в автобус или лека кола. Който иска да се предпази от зараза, може да използва влажни кърпички за дезинфекция, с които да избърше масичката пред себе си и ръцете си.

А ако болен пътник иска да предпази останалите от настинка, най-добре е да носи предпазна маска на лицето. Тези маски улавят капчиците, които пръскаме във въздуха при кихане и кашляне. В случай на силно заразно заболяване, човек не бива да пътува със самолет. Авиокомпаниите имат право и да отказват на такива пътници достъп до самолета.

Земята е под постоянния обстрел на високоенергийни атомни частици от Космоса. Те идват от Слънцето или от недрата на Вселената и представляват космическото лъчение.

Магнитното поле на Земята и земната атмосфера образуват естествен щит срещу тях и улавят голяма част от тези частици. Така това лъчение става все по-слабо, колкото по-близо се намираме до земната повърхност. Най-силна тази естествена защита е на Екватора, а най-слаба – в полярните области. Това се дължи на формата на земното магнитно поле, както и на факта, че атмосферата над двата полюса е най-тънка.

Дозата облъчване, която получаваме при самолетен полет, следователно зависи не само от височината и продължителността на полета, но и от посоката, в която се лети. Според германската Служба за защита от радиация, пътуването със самолет обаче е напълно безвредно дори и за бременни жени и малки деца, тъй като дозата на облъчване е съвсем минимална. Това не се отнася обаче за хора, които редовно летят със самолет, включително и за бордния персонал. Макар да не е доказана пряка връзка между радиацията по време на полети и заболяването от рак, здравните служби в Германия редовно контролират летателния персонал.

Как да се предпазим от болести при пътуване със самолет

По данни на СЗО, един на всеки 6 хиляди души, пътуващи на далечни разстояния, впоследствие развива тромбоза, при която се образуват съсиреци от кръв във вените на краката. В резултат на това се получават подувания, зачервявания, а понякога и силни болки. Тромбите се образуват в резултат от обездвижването. Същата опасност грози и онези, които пътуват с влак или автобус на дълги разстояния.

Влажността на въздуха в самолетите е средно около 20% – това е само половината от онази влажност, която повечето хора възприемат като приятна. Ниската влажност изсушава кожата на лицето, както и очите. Срещу това помагат кремове за овлажняване на кожата и капки за очи. А който използва лещи, е добре по време на полети на дълги разстояния да използва очила.

Не е доказано, че ниската влажност на околната среда може да доведе до дехидратация на организма. Въпреки това е препоръчително по време на полет да се поемат повече течности.Коментар на новината чрез Facebook