Как да се отворят границите: в райони с еднакъв риск, с дистанция и приложения за проследяване

Как да се отворят границите: в райони с еднакъв риск, с дистанция и приложения за проследяване

© Надежда Чипева, Капитал

Очаква се днес България, Сърбия, Гърция и Румъния да решат или поне да обсъдят отваряне на границите помежду си. Това каза първо държавният здравен инспектор Ангел Кунчев на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, а след него правителствената информационна служба съобщи, че премиерът Бойко Борисов ще проведе видеоконферентна връзка с лидерите на тези държави.

Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време, като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на новия вирус, уточниха от пресслужбата.

Тези тема излезе на дневен ред, след като миналата седмица Европейската комисия обяви препоръките си за вдигане на ограниченията върху пътуването. При положение че здравната ситуация не позволява всеобщо вдигане на ограниченията, тя предлага поетапен и координиран подход. Той трябва да започне с вдигане на ограниченията между региони или държави с подобни епидемиологични ситуации, като има и готовност за връщане на ограничителни мерки.

Основните три критерия са:

епидемиологични – да се вдигат мерки в райони, където ситуацията се подобрява по критериите на Европейския център за превенция и контрол на болестите (ECDC). ECDC поддържа карта с осъвременена информация за заразените и може да бъде ползвана от властите, транспортния бизнес и доставчиците на услуги. „Първо трябва да се намалят ограниченията за пътуване между идентифицираните райони с нисък риск, а съседните държави членки трябва да останат в тесен контакт, за да улеснят това“, обясниха от Еврокомисията за „Дневник“.

– възможност за прилагане на мерки за сдържане в продължение на цялото пътуване, включително на границите и на места, където е трудно да се поддържа физическа дистанция. Идеята е те да могат да се спазват от изходната до финалната точка на пътуването, включително по границите, а където не може да се постигне дистанция – да има друго ниво на защита. В този контекст би било полезно да се използват и приложения за проследяване на контактите, за да знаят потребителите дали са били в близост до заразен. Основна мярка е тестването и възможността да се поставят под карантина заразените, подчертават от ЕК. Държавите членки може също така да тестват – независимо дали системно, на случаен принцип или въз основа на преценка на риска – своите граждани, връщащи се у дома.

Как да се отворят границите: в райони с еднакъв риск, с дистанция и приложения за проследяване

© Скрийншот от ECDC

икономически и социални аргументи, като се приоритизира отварянето на границите в основни сфери на дейност и по лични причини. Общите ограничения на движението трябва да отстъпят на целеви мерки, съчетани с мерки за физическа дистанция и проследяване на заподозрените случаи, смята ЕК. Това е важно не само с оглед на икономиката, но и за семействата. Много граждани са се въздържали да се върнат при семействата си, за да допринесат към борбата с кризата, независимо дали в болниците, старческите домове, селскостопанския сектор или индустрията на услугите. Веднага когато епидемиологичната ситуация го позволи, хората трябва да могат да пътуват безопасно, за да се съберат със семействата си, сочи институцията.

Как да се отворят границите: в райони с еднакъв риск, с дистанция и приложения за проследяване

© Скрийншот от ECDC

Принципът на недискриминация е особено важен, уточняват от ЕК – „когато държава членка реши да позволи на нейна територия или в отделни региони да се пътува, тя трябва да действа недискриминативно – да позволи пътувания от всички райони, региони или държави в ЕС с подобни епидемиологични условия“. Ограниченията също трябва да бъдат вдигани без дискриминация и за всички граждани на ЕС или жители на държава, независимо от националността им, както и да се прилагат към всички части на съюза в подобна епидемиологична ситуация.

Сред препоръките на ЕК, обявени още през април в пътна карта за вдигане на ограниченията, бе изрично подчертано, че е необходимо:

– наличие на достатъчен капацитет на системите за здравеопазване, например като се отчитат степента на запълване на интензивните отделения и наличието на медицински персонал и материали;

– подходящ капацитет за наблюдение, включително капацитет за масово тестване с цел бързо откриване и изолиране на заразените лица и капацитет за локализиране и проследяване.Коментар на новината чрез Facebook