Испания ще харчи 3 млрд. евро годишно за минимален доход за най-уязвимите

Испания ще харчи 3 млрд. евро годишно за минимален доход за най-уязвимите

© Reuters

Испания ще харчи 3 млрд. евро годишно, за да осигури минимален доход на най-бедните си граждани. Очаква се кабинетът да одобри програмата за националния, но не всеобщ доход.

В началото тя ще обхване 850 хил. домакинства, или общо 2.5 млн. души, обясни министърът на социалната сигурност Хосе Луис Ескрива. Всеки пълнолетен в тях ще получава половината от минималната заплата, която в момента е 1108 евро. За всяко дете или човек, за когото се полагат грижи, ще се дават още пари.

Лявото правителство на малцинството иска да подобри ефикасността на разпределението на доходите в една държава, която изостава от Европа в този аспект и чиято икономика пострада тежко от пандемията от коронавируса. „Целта е на тази схема за минимален доход е да се изкорени екстремната бедност, която е голям проблем в Испания“, обяснява Ескрива.

„По отношение на ефектите за преразпределение може би ще надминем другите подобни схеми в Европа, защото нашата е по-модерна, по-центрирана и би трябвало да бъде по-ефективна по отношение на преразпределението“, казва още той. Тя би могла да служи като допълнение към много ниски заплати, особено в сивия сектор. Освен това може да изкара на светло част от него, тъй като гражданите ще бъдат задължени да информират данъчните власти за доходите си.

В началото властите ще се опитат да открият потенциални получатели според данъчната статистика и ще си сътрудничат с благотворителни организации и местните власти, за да достигнат до максимален брой хора. Според социалния министър наличието на този доход няма да обезкуражи хората да работят. „Сравнимо е с това да получаваш заплата. В Испания много от работниците печелят много, много малко ниски заплати“, сочи той.

21.6% от испанците са застрашени от бедност при средно ниво за ЕС 16.9%. Европейският съвет е препоръчвал на страната да приложи програми за подкрепа на доходите с аргумента, че сега помощ получават само 20% от нуждаещите се.

Правителствата на Португалия, Испания и Италия призоваваха наскоро за създаването на европейска система за минимален доход. Предложението им бе публикувано във в. Público и е подписано от португалския министър на труда Ана Мендес Годиньо, министърът на социалните права на Испания Пабло Иглесиас и италианския трудов министър Нунция Каталфо.

„Трябва да се уверим, че на хората е гарантирано задоволяването на основните им нужди. Така че се нуждаем от обща система за минимален доход за борба с бедността и социалното изключване“, пишат те, цитирани от EurActiv.

Трите държави уточняват, че става въпрос не за минимален доход, ограничен до оцеляването или до границата на бедността, а по-скоро за правна рамка, която да позволява на всичките държави да определят минимален доход, адекватен на стандарта и начина на живот на гражданите им.Коментар на новината чрез Facebook