Испания намали с почти 2000 броя на починалите от COVID-19

Испания намали с почти 2000 броя на починалите от COVID-19

© Reuters

Испанското министертво на здравеопазването намали с почти 2000 души броя на починалите от коронавируса. Причината е, че е направено сверяване с данните, изпратени от регионите.

Общият броя на регистрираните случаи също е ревизиран надолу и сега е 235 400 или с 372 по-малко, отколкото в неделя.

През изминалата седмица COVID-19 е посочен за смъртта на само 50 души, значителен спад спрямо предходните седмици.

Към починалите от коронавируса сега се добавят по по-малко от 100 души на ден, докато по врене на пика от началото на април жертвите бяха по 950 на всеки 24 часа. Тези данни често включват и починалите в предходни дни или седмици, но докладвани по-късно, обясняват от министерството.

Фернандо Симон, координатор на спешната помощ в страната, обясни в понеделник, че сверки на данните са показали, че някои смъртни случаи са били записвани два пъти, както и че някои хора, за които се е смятало, че са заразени, са се оказали с отрицателен тест за коронавируса.

„Коригирахме данните, проверяваме отчетите, премахваме дублираните случаи, елиминираме описаните като вероятни коронавирус случаи, както и подозрителните, при които няма потвърждение за заразата“, допълни той на брифинг в Мадрид. „Ето това са наистина реалните данни и те показват доста добро развитие на нещата.“Коментар на новината чрез Facebook