Испания към Тръмп: Митата пречат на военното сътрудничество

Унищожителят USS Ross (DDG 71) край Рота, Испания

© Associated Press

Унищожителят USS Ross (DDG 71) край Рота, Испания

Отношенията между Испания и Съединените щати стигнаха до неочакван обрат – няма как да има напрежение в търговията, а военното сътрудничество да продължава без проблем.

Това послание са отправили вчера до посланика на Вашингтон в Мадрид министрите на външните работи и на отбраната на Испания, пише в. „Ел паис“, като се позовава на свои източници. Според това послание САЩ не могат да очакват задълбочаване на военното сътрудничество, докато се налагат наказателни мита и се санкционират или заплашват испански компании.

С думите на Аранча Гонсалес Лая и Маргарита Роблес се отбелязва промяна в курса едва 48 часа след разговор между новия първи дипломат на Испания и американския колега, държавния секретар Майк Помпео. Казаното в срещата с американския посланик Дюк Бюкан обаче е отвъд протокола: „за пръв път военното сътрудничество се представя като още един елемент на двустранните отношения заедно с политическите, икономическите или културните“, пише „Ел паис“.

Досега и в най-трудните етапи на отношенията – както по времето на премиера социалист Хосе Луис Родригес Сапатеро и американския президент Джордж Буш по-миналото десетилетие – военното сътрудничество е било защитено и изолирано от другите елементи, без да се поставя под въпрос. Това става, след като Мадрид разреши на САЩ да заменят четири разрушителя, разположени край град Рота (в района на Кадис, Андалусия) с по-съвременни единици и да засили присъствието си и по въздух, тъй като на новите съдове ще могат да кацат хеликоптери.

Пентагонът също така проучва възможността разрушителите да бъдат шест вместо сегашните четири, а това би увеличило и числеността на разположените там сили с 50%, или още 600 моряци.

Независимо от тези искания на САЩ администрацията на Тръмп взе решения, възприемани от испанското правителство като „вражески“ – например мита от 25% на редица продукти като вино и сирене, чийто износ към САЩ е на стойност над 800 млн. евро годишно, бяха обявени през октомври. Мадрид и преди е обявявал мерките за „несправедливи“. Това се случи и когато на испанските черни маслини вече бяха наложени – през 2018 г. – 35-процентови мита.

Още по-лошо бе прието решението на Държавния департамент да забрани влизането на испански общински служител и семейството му заради закон, санкциониращ чужди фирми, правещи бизнес със стоки, конфискувани от кубинската революция. За „Ел паис“ испански дипломат заявява, че такава мярка с оттегляне на виза за разлика от санкционните заплахи срещу компании не може да падне в съда „дори в Северна Корея“. Преди дни администрацията на Тръмп допусна, че такива мерки може да се приложат и за сътрудничество с Венецуела – а това освен „Шеврон“ и „Роснефт“ засяга и испанската „Репсол“.

Испания настоява, че е „верен и надежден“ съюзник в НАТО. Посланието към САЩ обаче напомня логиката на Тръмп – който не отделя достатъчно голям ресурс (дял от брутния си продукт) за отбрана и ощетява Вашингтон, ще ги плаща във формата на мита, продължава испанският всекидневник.Коментар на новината чрез Facebook