Иран обяви хиляди нови случаи на COVID-19, в Китаи има заразени с неизвестен произход

Техеран

© Reuters

Техеран

Властите в Иран съобщиха днес за над 2000 нови заразени с коронавирус и за 75 починали в последното денонощие, и за пореден път призоваха населението да носи предпазни маски, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА. „Разпространението на коронавируса достигна равнище, което налага носенето на маски от всички“, заяви заместник-министърът на здравеопазването Касем Джанбабан.

„Ако хората продължават да пренебрегват здравния протокол, това може да доведе до нови вълни на епидемията“, отбеляза той в комюнике, публикувано на сайта на министерството.

Властите многократно приканваха иранците да носят маски в обществения транспорт и особено в метрото в столицата Техеран, където могат редовно да се видят много пътници без маски. Информационна агенция Исна публикува днес редица снимки, показващи хора без маски на обществени места в тежкозасегната от епидемията югозападна провинция Хузестан.

През последните 24 часа в Иран са регистрирани 2369 нови заразени с коронавируса, с което потвърдените случаи стават общо 182 545. С още 75 починали за денонощието, смъртните случаи в страната са вече 8629, каза по държавната телевизия говорителката на здравното министерство Сима Садат Лари.

Макар броят на заразените и починалите да расте, правителството в най-пострадалата от пандемията страна в Близкия изток отрича твърденията, че ситуацията се влошава и казва, че тенденцията на увеличение е резултат от извършването на повече тестове. Чуждестранни експерти, както и някои ирански висши представители, имат подозрения, че реалният брой на заразените е много по-голям от официално съобщавания. От обявяването на първите случаи през февруари Ислямската република се опитва да овладее разпространението на вируса, без да налага карантина на населението. От април властите поетапно отменят въведените за справяне с епидемията ограничения.

Градският съвет в китайската столица затвори днес два пазара и отложи връщането на учениците от началното училище в класните стаи заради появата на три нови случая на Ковид-19 в града след три месеца без нито един заразен, предадоха световните агенции.

Китай, първата държава, засегната от коронавируса в края на 2019 г., успяла впоследствие значително да ограничи заразата, през последните седмици регистрира по няколко нови случаи всеки ден. Голяма част са китайци, които са се върнали от чужбина.

В Пекин обаче, вчера беше регистриран нов случай с неизяснен произход, последван днес от още два. Последният случай преди регистрираните общо три вчера и днес беше от средата на април.

Двамата новооткрити болни днес са служители на Центъра за комплексни изследвания на месото в квартал Фънтай на Пекин. Единият наскоро е бил в източния град Циндао, казаха пред медии служители в кметството в Пекин. И двамата новозаразени мъже, които са съответно на 25 и 37 години, не са имали контакт с хора от провинция Хубей или с хора, пристигнали от чужбина през последните 14 дни. Според „Ройтерс“ шест пазара за храни на едро в Пекин, посещавани от двамата заразени мъже, са били частично или напълно затворени и ще бъдат подложени на дезинфекция.Коментар на новината чрез Facebook