Изолацията е най-добрата стратегия за борба с COVID-19

Изолацията е най-добрата стратегия за борба с COVID-19

© Reuters

Изолацията е най-добрият стратегически подход за защита от COVID-19 и властите трябва спешно да анализират всички вериги и сектори, свързани с разпространенето на коронавируса преди това да се е превърнало в системен риск. Ако се пропусне моментът и заразата достигне степен на системен риск, ще трябва да бъдат ангажирани или поставени в пълна готовност цели държавни и международни структури.

Ако властите се забавят и в това, ситуацията може да се развие в т.нар. Wicked Problem – мащабно предизвикателство, с което е много трудно или дори невъзможно да се справим поради непълна и противоречива информация за обстоятелствата, които освен това непрекъснато се променят и поради това е трудно да бъдат разпознати като причинители на пробема. На тази фаза не просто няма едно единствено решение на кризата, а тя е достигнала такова ниво на сложност, че няма как да бъде спряна.

Това предупреждение отправи Европейският институт за политика на риска, който е част от Глобалната мрежа за политика на риска (GRPN) по повод ситуацията с COVID-19.

Позицията на инстиута съвпада напълно с предупреждението на Питър Паят – един от най-прочутите вирусолози в света, помогнал да бъде открит вирусът ебола и заемал ръководна позиция в борбата с HIV. Пред „Файненшъл таймс“ директорът на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, казва: „Не искам да раздухвам страхове, но мисля, че това е сериозно в смисъл, че не можем да си позволим да не го смятаме за сериозна заплаха“.

„Може да се окаже, че всичко ще приключ ислед няколко месеца, но да си представим, че не направим нищо сега. Резултатът ще е много повече случаи в Сингапур, Германия, Великобритания… Не забравяйте, че вече имаме почти 3000 смъртни случая, а това не е някаква си подробност.“

Човекът, когото наричат „Мик Джагър на микробите“, дава пример: „Да кажем, че смъртността е 1%. Въпросът е колко хора ще се заразят? Говорим за стотици хиляди или за милиони? Защото 1% от 1 милион са 10 хиляди души, това са 10 хиляд идуши, които ще умрат“.

Понеже нямаме ваксина, остават ни средновековни методи за сдържане на заразата – изолация, карантина, проследяване на контактите, допълва той.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.Коментар на новината чрез Facebook