"Изиджет" ще съкрати до 30% от служителите си

Изиджет ще съкрати до 30% от служителите си

© Reuters

Британската нискоразходна авиокомпания „Изиджет“ (EasyJet) обяви, че планира съкращаване на до 30% от персонала и да не използва десетки свои самолети= По този начин се прави опит за адаптиране към драстично свитият от пандемията пазар за авиопревози.

Около 4500 души ще изгубят работата си, като в следващите дни компанията започва конуслтации с представители на служителите в 8 европейски държави.

Плановете са и да се намали капацитетът на полетите с около 30%, както и да свие до 302 броя на самолетите, които използва. Това е с 51 самолета по-малко от планираното за 2021 г. преди да започне кризата с коронавируса.

Фокусът ни е върху намаляване на разходите и намиране на нови средства като ефектът от тези мерки ще е в рамките на 500-650 милиона паунда, казват от компанията.

„Изиджет“ има около 15 хиляди служители и изчака повече от конкурентите си преди да направи подобна крачка в сектор, който очаква възстановяването да отнеме поне 3 години. Ryanair, British Airways и Virgin Atlantic вече обявиха съкращаване на общо 18 хиляди служители.

„Изиджет“ обаче има повече вътрешни проблеми, защото през последния месец имаше мащабна кибер атака с кражба на данните на близо 9 милиона клиенти, както и неуспешен опит на основателя на компанията да смени ръководството.Коментар на новината чрез Facebook