Изборите в САЩ започват днес с гласуване в Айова

Изборите в САЩ започват днес с гласуване в Айова

© Reuters

Изборите в САЩ официално започват днес – с първични избори в Айова. Единадесет демократи се състезават кой да е кандидатът на партията, който да се изправи срещу президента републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Борбата в Айова сега се води за 41 делегати на конгреса на Демократическата партия, на който даден кандидат ще се нуждае от подкрепата на 1991 делегати, за да бъде определен за кандидат-президента на партията. Гласоподавателите там не ползват бюлетини, а вместо това организират местни събрания в целия щат, на които обявяват избора си за президент, буквално заставайки зад него. (Повече за процеса четете тук.)

След загубата на изборите през 2016 г., Демократическата партия промени правилата с надеждата да увеличи участието на първичните избори и да осигури прозрачност.

Тази година избори чрез събрания на живо ще има само в Айова, Невада, Северна Дакота и Уайоминг, за разлика от 2016 г., когато така се гласуваше в 18 щата.

Причината е, че събранията изискват избирателите да прекарат дълго време на място и да гласуват открито. Има критики, че така процесът е недемократичен, защото гласуващите могат да станат обект на заплахи, а и провеждането в точно определено време може да попречи на участието на работещи на смени или на хора с деца.

Освен това тази система е в полза на кандидатите със силна, активна база избиратели, вместо на тези, които се ползват с широка подкрепа. Бърни Сандърс, например, се справи много по-добре от Хилъри Клинтън на този тип гласувания през 2016 г.

Щатите, които гласуват първи – Айова и Ню Хемпшър – винаги са имали непропорционално голяма тежест в избора на номинация. Но тази година т.нар. „супер вторник“ може да се окаже още по-важен. Това обичайно е вторникът, в който най-много щати провеждат първичните си избори, съответно става ясно разпределението на най-голям брой делегати. Тази година Калифорния премести вота си от началото на юни на „супер вторника“ на 3 март, Тексас също ще гласува тогава. Това са двата щата с най-голямо население и те дават 643 делегати.

Тази година календарът на изборите е по-стегнат и ускореното гласуване може да изведе фаворит по-рано от обикновеното. След „Супер вторника“ близо 30% от населението ще е имало шанс да участва в избора на номинацията. До края на март процентът ще стигне 50%.

Партията се боеше, че двадесетината кандидати, които обявиха кампаниите си първоначално, ще се борят един с друг с месеци. Това би означавало повторение на 2016 г., когато Сандърс отказваше да спре кампанията си, дори след като стана математически невъзможно да победи. Но полето на кандидатите се сви – сега те са само 11 и само петима от тях имат национална подкрепа над 5%.Коментар на новината чрез Facebook