Зелените влизат в правителството и в Ирландия

Михол Мартин ще бъде премиер за първата половина от 5-годишния мандат на правителството

© Reuters

Михол Мартин ще бъде премиер за първата половина от 5-годишния мандат на правителството

Партията на Зелените в Ирландия е поредната в Европа, която влиза в правителството и благодарение на нея бе постигнат компромис за коалиционно споразумение между вечните съперници „Фина фойл“ и „Фина гейл“, които се редуват във властта от раждането на държавата преди век. Така се слага край и на политическата парализа, възникнала след изборите през февруари, на които нямаше категоричен победител.

Пресата в Ирландия обяви Зелените за победители на коалиционните преговори. „Айриш индипендънт“ написа на първа страница „Зелена сделка ще промени формата на нашата политика“. Споразумението предвижда намаляване със средно 7% годишно на емисиите от парникови газове и фиксиран „въглероден бюджет за всеки сектор от икономиката“. Инфраструктурните разходи ще са с фокус обществения транспорт, а не пътищата.

Сделката трябва да бъде одобрена от редовите членове на партиите в идните 10 дни. Двете центристки партии трябва да съберат одобрение на повече от половината от гласовете на своите членове, докато по-малката Зелена партия изисква това да стане с две трети. Трите партии искат новото правителство да е налице до края на юни, тъй като фрагментираният парламент не може да прокара никакви нови закони, включително пакета от 6.5 млрд. евро в подкрепа на бизнеса за преодоляване на дълбоката криза, предизвикана от коронавируса.

Лидерите на двете центристки партии, които са исторически съперници, ще се редуват на премиерския пост. Очаква се Михол Мартин от „Фина фойл“ първи да оглави кабинета, а през втората половина 5-годишния правителствен мандат (през 2022 г.) да го смени досегашният премиер Лио Варадкар от „Фина гейл“.

Одобрената от трите партии програма предвижда да се върви към балансиран бюджет и с течение на времето да бъде преодолян сегашният бюджетен дефицит. Ще продължи вземането на кредити за капиталови разходи, каза финансовият говорител на „Фина фойл“ Майкъл Макграт, цитиран от „Ройтерс“.

Очаква се Михол Мартин да бъде избран за премиер на Ирландия на 29 юни, ако споразумението за коалиционно правителство бъде ратифицирано на 26 юни, предаде ДПА.

Партиите ще бъдат информирани за програмата и членовете им ще гласуват по текста на споразумението на 25 юни.

Ако всичко се случи според очакванията на ръководствата на трите партии, „Шин Фейн“ за пръв път ще стане основната опозиционна партия. Наследник на политическото крило на екстремистите от Ирландската републиканска армия (ИРА), тя увеличи депутатите си до 37 в 160-местния парламент – колкото има „Фина гейл“ и с двама повече от тези на „Фина фойл“.Коментар на новината чрез Facebook